4 October 2013

Intel heeft een opmerkelijke eerste toepassing onthuld voor de pas aangekondigde embedded Quark-processor: een hobbybordje compatibel met de populaire Arduino-lijn. Het Galileo-bordje moet eind november op de markt komen voor naar verluidt onder de zestig dollar, en is compatibel met de meeste Arduino-uitbreidbordjes en de Arduino-programmeertaal. Het hart wordt gevormd door de X1000, Intels eerste aangekondige systeemchip gebaseerd op Quark

Over het Quark-initiatief is tot nog toe veel onduidelijk. Volgens Intel is het ontwerp op coreniveau ongeveer tien keer zuiniger en vijf keer kleiner dat de Atom. Tegenover Bits&Chips zegt algemeen manager van Intels Intelligent Systems-groep Ton Steenman dat Intel met de core op het gebied tussen 32 bit microcontrollers en de low-end Atoms mikt.

Met de onthulling van het Galileo-bordje wordt er iets meer duidelijk over de X1000-Soc, alhoewel Intel nog geen datasheet van de chip heeft vrijgegeven. De Soc is singlecore en singlethreaded en draait constant op 400 MHz. Een continue voedingsspanning is vereist. De Soc ondersteunt een groot aantal interfaces zoals USB host en client en DDR3, en zaken als Ethernet, UArt, I2C en JTag. Volgens Intel draait het bordje standaard Linux en kunnen ontwikkelaars ook gewoon Linux-toepassingen ontwikkelen naast hun Arduino-applicaties.

Om de Galileo een vliegende start te geven, geeft Intel 50 duizend bordjes weg aan duizend universiteiten over de hele wereld.

 advertorial 

The waves of Agile

Derk-Jan de Grood has created a rich source of knowledge for Agile coaches and leaders. With practical tips to create a learning organization that delivers quality solutions with business value. Order The waves of Agile here.