Nieke Roos
15 May 2018

In een opmerkelijke draai komt Intel terug op zijn beslissing om zijn Eindhovense vestiging helemaal te sluiten: 23 van de 115 mensen mogen door en nog eens 55 maken kans om aan te blijven.

Intel krimpt zijn vestiging op de Eindhovense High Tech Campus drastisch in: van de 115 mensen die tot voor kort werkten bij het voormalige Silicon Hive zijn er slechts 23 gegarandeerd van hun baan. De Amerikaanse processorreus kijkt nog naar de mogelijkheid om 55 banen meer te behouden. Het voornemen was om de site helemaal op te doeken, maar die beslissing heeft Intel deels teruggedraaid.

Het competentiecentrum op de High Tech Campus focust op camerasubsystemen voor mobiele telefoons, tablets en lichte laptops. Samen met andere sites elders in de wereld ontwikkelt de vestiging zogeheten image processing units op Intel-socs. Onder de motorkap maken deze ipu’s nog steeds (onder meer) gebruik van Silicon Hive-technologie.

Overname

Silicon Hive had zijn wortels in het dsp- en herconfigureerbare-logica-onderzoek bij Philips. In de jaren negentig groeide daar het idee dat een geavanceerde compiler die samen met de processor wordt afgestemd op een applicatie de efficiëntie van pure hardwired oplossingen kan benaderen. De projectleiders van deze researchlijnen voelden er weinig voor hun werk te laten verstoffen in de bibliotheek en besloten ermee de markt op te gaan. In 2007 kwam Silicon Hive op eigen benen.

De Philips-spinoff richtte zich op drie toepassingsdomeinen: communicatie, imaging en video, telkens met een focus op mobiele consumentenoplossingen. In elk domein leverde het bedrijf complete platforms inclusief applicatiesoftware. Daarnaast waren er klanten die zelf processoren maakten met de Eindhovense technologie.

Techwatch Books: ASML Architects
Silicon_Hive_camera
Silicon Hive ontwikkelde onder meer de herconfigureerbare Hiveflex Moustique-IC2-processorkern voor beeldverwerking in cameratelefoontjes.

Amper een jaar na de afsplitsing van Philips sloot Silicon Hive een overeenkomst met Intel: de processorreus ging de technologie gebruiken voor productverkenningen in de mobiele markt. Daarnaast injecteerde de investeringstak van de chipgigant samen met bestaande geldschieters zeven miljoen dollar. Hiermee kon het jonge bedrijf onder meer zijn wereldwijde organisatie voor klantondersteuning, marketing en verkoop versterken.

Mede dankzij deze steun schoot Silicon Hive als een speer uit de startblokken. Naast het hoofdkwartier op de HTC had het in 2009 al vestigingen in Bangalore, Seoul, Silicon Valley en Tokio. Van daaruit bediende het klanten in Europa, de VS, Korea en Japan. In Eindhoven had het bedrijf 25 ontwikkelaars aan het werk, in India nog eens tien.

Begin 2011 kwam Silicon Hive volledig in handen van Intel. Met de overname was het de processorgigant vooral te doen om het volledige pakket van ip-blokken en software en om de domeinkennis. Sindsdien is het voormalige Silicon Hive uitgegroeid tot een fors competentiecentrum dat alleen nog werkzaamheden verricht voor het Amerikaanse moederbedrijf.

Solliciteren

Eind november van het afgelopen jaar kregen de 115 werknemers op de HTC plotseling te horen dat ze allemaal op zoek konden naar een andere baan. Terwijl de ondernemingsraad zich nog aan het buigen was over een sociaal plan, keerde Intel alweer gedeeltelijk terug op zijn schreden: een groep van 23 man mocht verder met de Silicon Hive-technologie. De anderen konden hun belangstelling opgeven, mocht zich een tweede doorstartgelegenheid voordoen. Hier hebben ongeveer zeventig mensen op gereageerd.

De afgelopen maand lichtte Intel die tweede optie: nog eens 55 mensen zouden aan de slag kunnen blijven, in vier functies in een ander applicatiedomein. De geïnteresseerden mogen daar nu op solliciteren. Ondertussen heeft de or het sociaal plan echter goedgekeurd en is het overige personeel vrijgesteld van werk. Een aantal van hen, onder wie enkele van de oorspronkelijke belangstellenden, heeft zelfs al een andere baan gevonden.

Op korte termijn moet duidelijk worden hoeveel er overblijft van het Intel-contingent op de High Tech Campus: een luttele 23, of toch nog 55 meer.