Paul van Gerven
30 July 2007

Montavista‘s Mobilinux heeft er een concurrent bij: Moblin. Het initiatief voor de ontwikkeling van Linux-software voor mobieltjes staat onder de auspiciën van Intel. Moblin presenteert zichzelf als een paraplu waaronder verschillende open-source besturingssystemen een embedded versie voor Intel-gebaseerde apparaten kunnen ontwikkelen.

Het Intel-project heeft onlangs zijn website (www.moblin.org) gelanceerd. Tot nu toe noemt de site Midinux, Red Pepper en Ubuntu Embedded and Mobile Edition als deelnemers. Daarop zijn een browser, een gebruikersinterface, de kernel en andere hulpbronnen voor ontwikkelaars te vinden.

Openmoko20Neo1973 web

Onafhankelijk van het Moblin-initiatief lanceerde Openmoko vrijwel gelijktijdig de eerste smartphone gebaseerd op een nagenoeg volledig open-source platform. De naam van de Neo1973 verwijst naar het jaartal waarin het eerste gsm‘etje het levenlicht zag. Volgens de Taiwanese fabrikant FIC is het ellipsvormige in eerste instantie nog alleen bedoeld voor ontwikkelaars. Zo zal de gebruikte 266 megahertz microprocessor van Samsung in de versie voor de consument worden vervangen door een sneller type. Aan het toestel hangt een prijskaartje van ongeveer 220 euro. Voor een uitgebreide versie met extraatjes moeten geïnteresseerden honderd euro extra neertellen.

De lancering van de Iphone overschaduwde het uitkomen van de eerste open-source telefoon helemaal. De Neo1973, afgebeeld in oranje maar ook verkrijgbaar in zwart, is dan ook nog slechts verkrijgbaar als versie voor ontwikkelaars, in tegenstelling tot Apple‘s oogappel.

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for 2 February, 4PM.