Pieter Edelman
23 November 2010

Zoals aangekondigd op zijn Developer Forum introduceert Intel binnenkort een Atom-systeemchip met geïntegreerde Altera-FPGA. De chipgigant heeft meer details bekendgemaakt over deze Stellarton-serie. Intel gebruikt voor deze lijn een enkele Atom-core uit de E600-reeks voor embedded toepassingen samen en een Arria II GX-FPGA, een device uit de familie voor low-end toepassingen met een sterke I/O-component. Het FPGA-deel telt ruim zestigduizend logische elementen, zes hogesnelheidszendontvangers en aparte DSP-blokken. De Atom-core en de FPGA communiceren intern met elkaar via PCI Express.

Intel positioneert de FPGA-toevoeging voor uitbreidingen met bedrijfseigen I/O en algoritmes. De systeemchips zijn bedoeld voor allerhande embedded toepassingen, zoals industriële automatisering, defensie, lucht- en ruimtevaart, machinevisie, robotica en transport. De Socs zijn beschikbaar in industriële varianten met hoge temperatuurbereiken en beschikbaarheid op de lange termijn.

Intel_Atom_E6x5c
In zijn Stellarton-platform integreert Intel een Atom-core met een Altera-FGPA en de benodigde hardware voor audio, display en graphics in een enkele systeemchip.

Het programmeren van het FPGA-gedeelte loopt traditioneel via de Quartus II-toolsuite van Altera en staat los van de CPU-kern. Uit de voorlopige documentatie van Intel blijkt niet dat de FPGA vanuit de processorkern kan worden geprogrammeerd, zoals Xilinx doet met zijn Arm-combinatie. De Intel-aanpak is daarom meer te zien als een kostenbesparing door het uitsparen van losse componenten op een bord.

De eerste devices, draaiend op 1,0 tot 1,3 GHz voor de core, komen binnen twee maanden beschikbaar. Daarna moeten nog twee Socs volgen op 600 MHz. Prijzen lopen uiteen van 61 tot 106 dollar in aantallen van duizend stuks.