Pieter Edelman
11 September 2013

Op zijn jaarlijkse Intel Developer Forum (IDF) heeft Intel een nieuwe processorcore aangekondigd: Quark – grofweg vijf keer kleiner in oppervlak en tien keer zuiniger dan de Atom-architectuur, bedoeld voor de embedded domeinen waar Intel niks meer te zoeken heeft sinds het in 2006 zijn XScale-technologie van de hand deed. CEO Brian Krzanich onthulde de core tijdens zijn keynote, waarin hij herhaalde dat Intel in alle computing-segmenten actief wil zijn en waaraan de nieuwe core moet bijdragen.

Veel details over Quark zijn nog niet vrijgegeven. De Quark-core is in ieder geval volledig synthetiseerbaar en Intel mikt erop dat bedrijven hem opnemen in hun eigen Soc. Alhoewel Krzanich het niet met zo veel woorden zijn, gebruikt de core naar alle waarschijnlijkheid een X86-instructies; Intel gebruikt compatibiliteit met bestaande software altijd als hét verkoopargument bij de introductie van nieuwe architecturen.

Zoals van Intel verwacht mag worden, noemt het twee toepassingen die met de nodige hype omgeven zijn als doelmarkt voor Quark: Internet Of Things en wearable computing. Met het eerste bedoelt Intel in dit geval intelligente genetwerkte systemen. Volgens Krzanich heeft zijn bedrijf dan ook veel aandacht besteed aan de verbindingsmogelijkheden en de beveiliging, zaken waarbij de overgenomen bedrijven Wind River en McAfee ongetwijfeld een belangrijke rol hebben gespeeld. Wearable computing slaat op slimme horloges en dergelijke waar veel smartphonefabrikanten op het moment aan werken. Voor beide toepassingen heeft Intel referentieontwerpen beschikbaar.