Pieter Edelman
27 July 2017

Intel heeft al zijn ontwikkelbordjes en -modules voor hobbyisten en makers de end-of-life-status gegeven. De afgelopen weken werd al bekend dat Intel stopt met de Edison-, Galileo- en Joule-modules, en nu worden ook de Arduino 101 en de Curie-module de nek omgedraaid. Daarmee heeft Chipzilla geen ontwikkelplatforms voor deze doelgroep meer in zijn assortiment, alhoewel het er vorige week wel een deep learning-accelerator voor lanceerde.

Intel opende in het najaar van 2013 de aanval op het iot- en embedded-domein met zijn Quark-soc en het Arduino-compatibele Galileo-bordje, en breide het productaanbod de jaren erna gestaag uit. Begin 2015 kwam het zelfs met een eigen microcontroller en de daarop gebaseerde Curie, een piepkleine module met bewegingssensoren en bluetooth.

Het bedrijf hoopte met het initiatief de successen van bordjes zoals de Raspberry Pi en de Arduino te kunnen evenaren, maar voor ontwikkelaars bood het weinig meerwaarde boven de gevestigde alternatieven en het grote succes bleef uit. Blijkbaar vindt Intel het nu mooi geweest en trekt het de stekker uit de business. Eerder werd al bekend dat dat gepaard gaat met het schrappen van honderdveertig banen. Overigens doen de geruchten de ronde dat ook de wearables het moeten ontgelden.

Intel gaat wel door met de Quark-socs. Het bedrijf blijft ook actief in professionele iot-producten.