Pieter Edelman
6 September 2006

Intel gaat het komende jaar wereldwijd 10.500 banen schrappen, een tiende van het totale aantal arbeidsplaatsen bij de chipgigant. Het bedrijf schroeft daarmee de kosten terug. ’Deze maatregelen zijn pijnlijk, maar essentieel om van Intel een flexibel en efficiënt bedrijf te maken, niet alleen voor dit jaar, maar ook voor de jaren die komen‘, zegt Intel-topman Paul Otellini.

De banen die dit jaar verdwijnen zijn voornamelijk bij het management, marketing en IT. Daarnaast verkoopt de chipgigant bedrijfsonderdelen en is er het natuurlijke verloop. In 2007 gaan er arbeidsplaatsen over de hele linie weg. Intel wil zich dan richten op het vergroten van de arbeidseffectiviteit binnen de productie, het intensiever benutten van apparatuur, het stroomlijnen van de organisatie en het verbeteren van ontwerpmethoden en -processen.

De maatregelen zijn onderdeel van een reorganisatie die komen na een tegenvallend eerste kwartaal. Analisten hadden afgelopen juli al een ontslaggolf verwacht, maar deze bleef beperkt tot duizend managers. Het bedrijf denkt in 2007 zo‘n 2 miljard dollar te kunnen besparen op kosten en operationele uitgaven. In 2008 moeten de besparingen oplopen tot 3 miljard dollar per jaar.

0696141426000
Graf KN Financien Intel

In juni voerde Intel prijsverlagingen tot 60 procent door om de concurrentie het hoofd te kunnen bieden.

BCe24 save the date

Intel kampt dit jaar met tegenvallende resultaten door een trage pc-markt en een felle concurrentiestrijd met landgenoot AMD. Het bedrijf zag zich in april al gedwongen om de prijzen van zijn processoren drastisch te verlagen. De omzetcijfers daalden zowel het eerste als het tweede kwartaal met meer dan 10 procent, iets wat sinds 2001 niet meer was voorgekomen. De winst daalde daarbij met respectievelijk 45 en 34 procent naar 688 miljoen euro, het winstniveau halverwege 2003. Intels aandeel in de wereldwijde chipmarkt nam af van 13,2 procent in het eerste kwartaal naar 11,4 procent in de tweede periode van dit jaar. ’Na een indrukwekkend 2005 geeft dit een ernstige ommezwaai van Intels geluk aan‘, zegt David Ford van marktonderzoeker Isuppli. ’Maar Intels recente maatregelen laten zien dat het bedrijf de noodzaak snapt om zijn efficiëntie te verbeteren en zijn focus te richten op zijn core business van microprocessoren en geïntegreerde circuits voor computersystemen.‘

Naast het massaontslag wil Intel besparen op productiekosten, bedrijfskapitaal en materialen. De verkoop van de XScale-divisie aan Marvell en de Media and Signalling-tak aan Eiconn Networks eerder dit jaar maakten ook onderdeel uit van de reorganisatie. Intel zegt dat de herstructurering geen invloed heeft op zijn nieuwbouwplannen voor een 300 mm-fab in Arizona. De gevolgen zijn voor de geplande fab in Israël zijn nog niet duidelijk.