Nieke Roos
26 February 2015

Het Catalaanse automotive-ingenieursbureau Applus+ Idiada en lokale gebiedsontwikkelaar Omala willen in Lelystad een internationaal testcentrum openen voor zelfrijdende auto’s. Dit plan hebben ze onlangs gepresenteerd aan minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. De bedoeling is om niet te testen achter gesloten deuren maar op het bedrijventerrein Airport Garden City en in de directe omgeving. Dat maakt gecontroleerde proeven mogelijk in stedelijke situaties en tweerichtingsverkeer.

Omala (met als aandeelhouder de gemeentes Lelystad en Almere en de provincie Flevoland) is de gebiedsontwikkelaar voor Airport Garden City, een gebied van 660 hectare tussen Amsterdam-Lelystad Airport en de A6. Applus+ Idiada levert engineering-, test- en homologatiediensten aan de auto-industrie. Daarnaast heeft het veel ervaring in het opzetten van testfaciliteiten voor die sector. Het plan is dat de Catalanen Omala gaan begeleiden bij de ontwikkeling van het centrum in Flevoland, om vervolgens zelf de exploitatie en de promotie onder autofabrikanten te gaan doen.

‘Airport Garden City is een nieuwe ontwikkeling op een centrale locatie in West-Europa’, verklaart Applus+ Idiada de keuze voor het bedrijventerrein. ‘Het biedt de ideale combinatie van infrastructuur en projectinitiatieven voor efficiënte coöperatieve r&d in autonoom rijden. Wij willen dit internationale testcentrum graag ontwerpen en bestieren.’