Bits&Chips

Internet- en pc-pionier Robert Taylor overleden

18 april 2017 

Afgelopen week is Robert Taylor op 85-jarige leeftijd in zijn woning in Californië overleden. Taylor speelde een sleutelrol in Arpanet, de voorloper van internet, en in de Xerox Alto-computer, de voorloper van de pc.

Taylor werd geboren in Texas. Hij studeerde in Austin op een mengelmoesje van onderwerpen die hij interessant vond, uiteenlopend van filosofie en religie tot wiskunde en psychologie. Hij deed nog een tijdje onderzoek aan de universiteit aan het zenuwstelsel voordat hij de overstap maakte naar de lucht- en ruimtevaartsector.

Zo kwam hij bij de Nasa terecht, waar hij weer in aanraking kwam met Advanced Research Projects Agency (Arpa) van het ministerie van Defensie. In 1966 werd hij daar hoofd van de afdeling voor informatietechnologie. Daar liepen drie verschillende onderzoeksprojecten naar computers. Hij zag op zijn eerste dag de noodzaak om deze onderling te verbinden en startte daar een project voor. De packet switching-technologie die met dit Arpanet gepionierd werd, vormde het technische fundament voor het internet.

Na zijn overheidswerk maakte Taylor begin jaren zeventig de overstap naar Xerox, waar hij hielp om het befaamde Palo Alto Research Center op te richten. De Alto-computer die daar ontwikkeld pionierde diverse concepten die later gemeengoed zouden worden in de pc, waaronder de grafische gebruikersinterface. Taylor ruilde Xerox Parc in de jaren tachtig in voor Dec, waar hij tot zijn pensioen in 1996 werkte.

Abonneer direct op onze nieuwsbrief

abonneren

Info-middag SME Instruments

25 juni

Eindhoven

Embedded Linux

17 september - 21 september

Eindhoven

Design of real-time software – workshop

24 september - 28 september

Eindhoven