Pieter Edelman
18 April 2017

Afgelopen week is Robert Taylor op 85-jarige leeftijd in zijn woning in Californië overleden. Taylor speelde een sleutelrol in Arpanet, de voorloper van internet, en in de Xerox Alto-computer, de voorloper van de pc.

Taylor werd geboren in Texas. Hij studeerde in Austin op een mengelmoesje van onderwerpen die hij interessant vond, uiteenlopend van filosofie en religie tot wiskunde en psychologie. Hij deed nog een tijdje onderzoek aan de universiteit aan het zenuwstelsel voordat hij de overstap maakte naar de lucht- en ruimtevaartsector.

Zo kwam hij bij de Nasa terecht, waar hij weer in aanraking kwam met Advanced Research Projects Agency (Arpa) van het ministerie van Defensie. In 1966 werd hij daar hoofd van de afdeling voor informatietechnologie. Daar liepen drie verschillende onderzoeksprojecten naar computers. Hij zag op zijn eerste dag de noodzaak om deze onderling te verbinden en startte daar een project voor. De packet switching-technologie die met dit Arpanet gepionierd werd, vormde het technische fundament voor het internet.

Na zijn overheidswerk maakte Taylor begin jaren zeventig de overstap naar Xerox, waar hij hielp om het befaamde Palo Alto Research Center op te richten. De Alto-computer die daar ontwikkeld pionierde diverse concepten die later gemeengoed zouden worden in de pc, waaronder de grafische gebruikersinterface. Taylor ruilde Xerox Parc in de jaren tachtig in voor Dec, waar hij tot zijn pensioen in 1996 werkte.

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.