Nieke Roos
2 April 2012

De intuïtieve televisietechnologie die Bart Van Coppenolle twee jaar geleden aankondigde, komt eind deze maand op de markt. Dan introduceert zijn start-up Right Brain Interface de Bahlu, een digitale videorecorder die tv-kijkers mogelijk interessante programma‘s en andere content voorstelt aan de hand van internet- en kijkgedrag. Dat zegt de voormalige CEO van de Leuvense metrologiespecialist Metris in een interview met de Belgische krant De Tijd.

’Het zoekmechanisme analyseert welke programma‘s je kijkt en biedt op basis daarvan vergelijkbare content aan‘, verklaarde Van Coppenolle het concept in 2010 tegenover Bits&Chips. ’Die input kan komen van andere tv-kanalen waarop je een abonnement hebt, maar ook van internet. Als je bijvoorbeeld veel programma‘s kijkt over zeilboten, zoekt de robot voor jou andere zeilvideo‘s. In het begin zal de kijker weinig verschil merken, maar als het systeem je eenmaal heeft leren kennen, verandert de complete kijkbeleving.‘

Anderhalf jaar later is de software zo goed als af en draait Right Brain Interface proef met een aantal prototypes waarin het mechanisme is ingebouwd. ’We doen de laatste tests binnen een community die zich onder meer aandient via sociale media‘, aldus Van Coppenolle in De Tijd. ’Een honderdtal mensen gebruiken ons toestel, in België, Nederland, Duitsland en binnenkort ook in de VS. Met grote tevredenheid.‘ Een Taiwanese, een Hongkongse en een Amerikaanse hardwarefabrikant zijn in de race voor de productie van de kastjes.

De Bahlu neemt de plaats in van de settopbox zoals televisieproviders die bieden. Gebruikers sluiten het apparaat aan op het digitale tv- en internetsignaal in huis, waarna het zoekmechanisme losgaat op het kijk- en surfgedrag. Geselecteerde content slaat het systeem niet op op een interne harde schijf maar online in de cloud. Het kastje gaat tweehonderd euro kosten.

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for video access.

In eerste instantie biedt Right Brain Interface het product aan via een webshop. Op termijn moet het ook in de schappen van elektronicaketens komen te liggen. De volgende stap is dat de software zijn weg vindt naar de settopboxen van providers zoals het Belgische Telenet, dat in De Tijd zegt zeker geïnteresseerd te zijn. Van Coppenolles ultieme doel is ’dat de Samsungs en Sony‘s van deze wereld onze technologie rechtstreeks inbouwen in hun tv-toestellen‘.

Behalve in het aan de man brengen van kastjes en licenties ziet Van Coppenolle business in de commissie die Right Brain Interface kan vangen bij het aanbieden van content. Als iemand bijvoorbeeld een programma over Frankrijk op heeft staan, zullen fabrikanten van Franse kaas of wijn geïnteresseerd zijn in die kijker. In de toekomst wil de start-up het systeem uitbreiden met een zoekrobot om de verkoop van producten en diensten mogelijk te maken.

Bij Right Brain Interface, zo genoemd omdat het zoeksysteem niet de rationele linker hersenhelft aanspreekt maar het creatieve rechter deel, heeft CEO Van Coppenolle gezelschap van zijn voormalige Metris-maatje Philip Vandormael, die de functie van COO heeft. Samen hebben zij al ’enkele miljoenen euro‘s‘ gestoken in het project. Derde initiatiefnemer is Jürgen Ingels, die een bestuurdersrol vervult.