Pieter Edelman
27 November 2018

De Delftse starter Momo Medical ontvangt een investering van innovatiefonds Fundiqare voor het sensorontwerp waarmee het wil helpen om doorligwonden bij kwetsbare ouderen en chronisch zieken te voorkomen. Doorligwonden (decubitus) kunnen makkelijk ontstaan als iemand te lang in dezelfde houding blijft liggen, maar kunnen erg lastig te genezen zijn en voor veel ongemak en complicaties zorgen.

Momo heeft een technologische oplossing ontwikkeld waarmee zorgpersoneel het liggedrag in de gaten kan houden van patiënten die risico lopen op decubitus, bijvoorbeeld omdat ze verzwakt zijn of niet meer zo goed kunnen voelen. Hiervoor wordt onder het matras een sensorplaat aangebracht. De bijbehorende bedieningsunit geeft zorgmedewerkers continu inzicht in de lighouding en bewegingen van een cliënt, en kan een seintje geven wanneer die gedraaid moet worden.

Momo Medical
De sensor van Momo Medical geeft via een intuïtieve interface feedback over het liggedrag van een cliënt.

Momo Medical is vorig jaar opgericht in 2017 onder de vleugels van de Yes!Delft-incubator. De techniek wordt sinds begin 2018 getest in het Reinier de Graaf Gasthuis en in de Pieter van Foreest-verpleeginstellingen. De investering is bedoeld om de techniek verder te ontwikkelen en om op te schalen. Volgens netwerkorganisatie Fundis, een van de initiatiefnemers van het fonds, hebben er al verschillende zorgaanbieders interesse getoond in de Delftse technologie.