Pieter Edelman
19 September 2017

Investeringsfonds Cottonwood en Oost NL steken samen een miljoen euro in het Enschedese Soundenergy, schrijft Tubantia. Het bedrijft heeft een energie- en klimaatneutrale manier uitgedokterd om gebouwen en andere toepassingen te koelen met rest- of zonnewarmte. Het bedrijf is in 2013 opgericht en won in 2015 twee Young Technology Awards. Vorig jaar heeft het zijn eerste klant binnengehaald uit Dubai. Daarvoor wil het nu de eerste drie systemen gaan fabriceren.

Soundenergy ontwikkelde een warmtepomp die werkt wanneer deze aan een kant wordt opgewarmd. De temperatuurverschillen werken geluidsgolven op, die de pomp aandrijven en de andere kant afkoelen. Wanneer hier zonnewarmte voor wordt gebruikt, of industriële restwarmte, gaat dat zonder gebruik van elektriciteit of aardgas.

Volgens het bedrijf kan de installatie makkelijk op kosten concurreren met bestaande oplossingen. Klanten besparen niet alleen op hun energierekening, de pomp is mechanisch erg eenvoudig en daardoor niet onderhoudsgevoelig. Ook kan de gebruikte warmte deels elders worden toegepast, bijvoorbeeld juist voor gebouwverwarming. Doordat het systeem zich echter nog niet in de praktijk heeft bewezen, aarzelen klanten nog. Het binnenhalen van een eerste klant is dan ook een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf.