1 July 2008

Overheden en commerciële geldschieters leggen dit jaar 16 miljard euro op tafel voor nanotechnologie-R&D en de commercialisatie daarvan. Dat blijkt uit een inventarisatie van Cientifica. De investeringen lopen bovendien snel op, zegt het marktonderzoeksbureau. Al over twee jaar zullen de jaarlijkse investeringen verdubbeld zijn.

Volgens Cientifica begint nanotechnologie over de hype heen te groeien en als business opportunity volwassen te worden. ’In 2002 voorspelden wij dat er geen nanotechnologische industrie als zodanig zou opstaan. De vele ’puur-nanobedrijven‘ die over de kop zijn gegaan, tonen dat aan. Met het niet weten van het verschil tussen een onderzoeksproject en een succesvol bedrijf is er bijna een miljard dollar aan lefkapitaal door de wc gespoeld‘, aldus CEO Tim Harper van Cientifica.

De overspannen verwachtingen zijn inmiddels ingezakt, aldus Harper. Hij ziet steeds meer gevestigde bedrijven een deel van hun inkomsten uit nanotechactiviteiten halen. De waarde van producten met een nanocomponent bereikt dit jaar 106 miljard euro, becijferde zijn bedrijf. Dat loopt op tot bijna een biljoen euro in 2015.

Cientifica publiceerde zijn laatste Nanotechnology Opportunity Report in 2003. Naar eigen zeggen bood de nanomarkt in de tussentijd geen reële investeringsmogelijkheden, vandaar de vertraging van vijf jaar.

BCe24 save the date