Pieter Edelman
3 June 2009

Het Eindhovense Irex Technologies heeft bevestigd dat het werkt aan een kleurenversie van zijn Illiad-e-reader. Het bedrijf denkt er in 2011 mee op de markt te kunnen komen. Dat heeft Alex Henzen van het bedrijf bekendgemaakt op de Society for Information Display-conferentie in Texas. Opmerkelijk is dat het Irex-kleurenscherm moet gaan werken met subtractieve kleurenmenging, net als gedrukt papier.

Onze ogen gebruiken drie verschillende receptoren om kleur waar te nemen. Een is het meest gevoelig voor rood, een voor groen en een voor blauw, waarbij de gebieden die ze kunnen waarnemen elkaar overlappen. Daarmee is het hele palet aan zichtbaar licht te vormen: als bijvoorbeeld alleen de blauwreceptor is geactiveerd, wordt dat geïnterpreteerd als blauw, de rood- en groenreceptor samen geven geel. Dit is na te bootsen door in een beeldscherm rood, groen en blauw licht te mengen. De meeste e-inktkleurenbeeldschermen gebruiken ook deze additieve kleurenmenging. Vlak naast elkaar gelegen rode, groene en blauwe gebiedjes vormen samen een enkele pixel.

Gedrukt papier werkt echter omgekeerd: van het invallende witte licht moeten de ongewenste componenten worden weggefilterd. Dit is te bereiken door het mengen van de juiste pigmenten. Irex zegt te werken aan technologie om dit na te bootsen. Meer is op dit moment nog niet bekend over de technologie, maar subtractieve kleurenmenging suggereert dat de pigmenten samen in een enkele pixel zitten en dat er dus geen subpixels in het spel zijn.