Pieter Edelman
25 September 2009

Irex heeft zijn nieuwste e-reader voor de consumentenmarkt en de bijbehorende contentdiensten onthuld in de VS. Irex kiest voor de open aanpak, waarbij de gebruiker zelf kan kiezen waar hij zijn content koopt. Dit in tegenstelling tot het succesvolle Kindle-programma van Amazon, waar content en reader sterk zijn gekoppeld. Het Eindhovense bedrijf ontwikkelde samen met stadgenoot Yoosss een eigen online winkel, waar derden hun waar kunnen aanprijzen. De nieuwe reader beschikt over wereldwijde 3G-functionaliteit die direct toegang biedt tot deze Ebook Mall.

Dat Irex deze open weg zou bewandelen, werd vorige maand al bekend na de aankondiging van een deal met boekhandel Barnes & Noble. Het nieuwe apparaat, met de naam DR800SG, heeft een 8,1 inch aanraakscherm en gaat 399 dollar kosten. Met die prijs is Irex duurder dan zijn concurrenten, maar de Philips-spin-off zegt dat zijn apparaat een helderder scherm heeft dat sneller ververst. Op den duur moet het ook naar Europa komen.

Irex_DR800SG
Irex lanceert een nieuwe reader gericht op de consumentenmarkt. Toegang tot een online winkel, waar derde partijen hun leesvoer kunnen aanbieden, is direct ingebouwd in het apparaat.

Tot nog bediende Irex de consumentenmarkt slechts mondjesmaat; de focus lag op zakelijke toepassingen. Directeur Hans Brons zegt in NRC dat de DR800SG de jaarlijkse productie in één klap zal doen stijgen van enkele tienduizenden apparaten tot enkele honderdduizenden. Toch verwacht hij dat de zakelijke markt het belangrijkst blijft, omdat de marges op de consumentenmarkt snel krimpen.