Pieter Edelman
27 August 2009

De Eindhovense e-readermaker Irex Technologies verbreedt zijn blik richting consumentenmarkt met een nieuw apparaat en een overeenkomst met boekhandel Barnes & Noble, een van de grootste verkopers in de VS. De Philips-spin-off bedient nu vooral de zakelijke markt. Hier en daar levert het ook al aan consumenten, via bijvoorbeeld boekhandel Selexyz, overeenkomsten met kranten en zijn eigen webwinkel.

De markt voor e-readers neemt de laatste jaren een hoge vlucht. In de VS is de Kindle een hit, de e-reader van Amazon die nauw geïntegreerd is met deze webwinkel. Concurrent Barnes & Noble neemt liever partners in de arm voor het leveren van hardware. De elektronische boeken die het bedrijf verkoopt, zijn nu te gebruiken op pc‘s en smartphones. Irex zal dezelfde bestanden gebruiken. Overigens is ook Plastic Logic, dat een e-reader op stapel heeft staan, een partner van Barnes & Noble.

Het nieuwe apparaat van Irex moet later dit jaar op de markt komen. Het krijgt een aanraakscherm met display van 8,1 inch en 3G-connectiviteit. Wat het apparaat moet gaan kosten, is nog niet bekend.