Karlijn Raats
27 September 2007

Irex Technologies, de Nederlandse pionier in elektronische papieroplossingen, heeft zijn eerste financieringsronde op 6 miljoen euro afgesloten. Irex gaat het geld onder meer gebruiken om de R&D te versnellen van hun E-book-reader, de Iliad. Main Capital Partners leidde de financieringsronde. Aandeelhouder ABN Amro Capital en het eigen management waren eveneens geldschieters.

Irex mikt op uitgevers en andere leveranciers van inhoud om het apparaat aan de man te brengen. Sony probeerde eerder een E-book-lezer aan de man te brengen door losse verkoop aan de klant, hetgeen jammerlijk mislukte. De Franse zakenkrant Les Echos publiceerde onlangs voor het eerst zijn krant op de Iliad. Het is de verwachting dat enkele grote Nederlandse kranten later dit jaar zullen volgen. Wegener is onlangs begonnen met het testen van het elektronisch papier.

Irex20Iliad web28129
Met nieuwe investeringen wil Irex de komende jaren zijn kleurenvariant van de Iliad E-book-reader marktrijp maken.

De Iliad weegt onder de 400 gram, heeft een scherm met een diagonaal van 20,6 cm, geeft 16 grijstinten aan en kan overweg met HTML-, PDF- en tekstformaat. De resolutie bedraagt 160 dpi.

’Met deze financieringsronde kunnen we onze ambitieuze groeiplannen realiseren. De E-reader-markt ontwikkelt zich snel met jaarlijkse verdubbeling van verkoopcijfers. Ons product staat als het beste bekend op de markt en we zijn van plan onze koppositie te versterken door behoorlijk te investeren in een nog sterkere generatie elektronisch papier‘, licht CEO Hans Brons de investering toe. ’Om preciezer te zijn, gaan we de kleurenvariant, waarvan we de eerste demo‘s al hebben kunnen tonen, industrialiseren. Ergens in 2009 zal de kleurenvariant van het elektronisch papier op de markt komen.‘ Een exacte datum kan Brons niet geven. Dit is niet alleen afhankelijk van de technologieontwikkeling, maar ook van de marktacceptatie en de daarmee gepaard gaande prijzen.

Irex wil het geld ook gebruiken om het bestaande product verbeteren. Brons: ’We willen de energiezuinigheid bijvoorbeeld verhogen. Nu kun je, als je drie uur per dag leest, een week doen met de batterij. Straks is het product zover dat de batterij zich al voldoende oplaadt tijdens de korte informatieoverdrachten via de usb-kabel. Dan hoeft er nooit echt meer ’opgeladen‘ te worden. Dit benadert de beleving van echt papier nog sterker.‘

Het bedrijf E-ink uit Cambridge benaderde Philips in 2001 om een display te ontwikkelen op basis van hun elektronische-inkttechnologie. De Eindhovense elektronicagigant ging de uitdaging aan en splitste in 2005 Irex af om zich hier verder op te focussen. Het werkt nog wel samen met Philips op het gebied van fundamentele ontwikkeling. De zelfstandige entiteit richtte zich in eerste instantie op de luchtvaart-, onderwijs- en zakenmarkt en is sinds een aantal jaren doorgebroken naar de consumentenmarkt.