Paul van Gerven
12 August 2010

Oud-CEO Hans Brons van Irex, gesteund door enkele investeerders, start met een deel van de boedel van zijn failliete bedrijf een nieuwe onderneming, IRX Innovations. Ook een Aziatische partij heeft een bedrag op tafel gelegd om de Irex-technologie te mogen gebruiken. ’Die zit in een ander deel van de waardeketen en wordt dus niet onze concurrent‘, licht Brons per telefoon toe. De technologietransfer naar het oosten vormde ’een belangrijke pijler‘ voor de doorstart van de Eindhovense e-readerfabrikant, die 1 september een feit moet zijn.

Irex_DR1000
Fans van de DR800 en DR1000 (afgebeeld) hoeven niet te wanhopen: de Irex-technologie heeft een nieuwe uitbater gevonden.

De schulden van Irex gaan niet over naar IRX Innovations. Wel is er met de schuldeisers een regeling getroffen, waaronder een variabele deling in de winst van het nieuwe bedrijf. IRX gaat op basis van de DR800- en een gereviseerde DR1000-lezer verder volgens de oorspronkelijke business-to-business-formule die Irex aanhield. Ook de ontwikkelactiviteiten gaan door. De consumentenmarkt, waar Irex zijn Waterloo vond, laat IRX voortaan links liggen. Alle 24 werknemers behouden hun baan.

Brons wijt de ondergang van Irex in eerste instantie aan kapitaalgebrek. ’Onze investeerders waren niet bereid om ons te ondersteunen toen dat nodig was. Het was in die tijd zeer moeilijk om op de markt kapitaal aan te trekken.‘ De noodzaak voor een financiële injectie ontstond toen Irex‘ e-reader met 3G-functionaliteit niet op tijd voor het lucratieve kerstseizoen in de Amerikaanse schappen lag. ’De situatie had er waarschijnlijk heel anders uitgezien als dat wel gelukt was.‘

Aan de vertraging lag de keuringsprocedure door de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) ten grondslag. ’Amazons Kindle met 3G was al langs de FCC gekomen, dus wij voorzagen geen problemen. Maar toen behalve wij ook Sony en Barnes & Noble een dergelijk apparaat inleverden, schrok er kennelijk iemand wakker. Opeens moest er een speciale procedure komen. Zoiets kost tijd.‘ De suggestie dat Irex een ondeugdelijk product had ingeleverd en dus de vertraging over zichzelf had afgeroepen, verwerpt Brons. ’Ons product is uiteindelijk zonder wijzigingen goedgekeurd.‘

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for video access.