Paul van Gerven
14 December 2011

Dit jaar haalt Italië Duitsland in als land waar de meeste zonnepanelen worden geïnstalleerd, bericht marktonderzoeker Isuppli. De Italianen installeren dit jaar naar verwachting 6,9 gigawatt, tegen 5,9 gigawatt voor de Duitsers. Vorig jaar hadden onze oosterburen met 7,4 gigawatt juist nog een flinke voorsprong op de nummer twee, die toen 3,6 gigawatt neerzetten.

De wisseling van de wacht is niet zonder symbolische waarde. Ondanks kritische geluiden uit de hoek van compromisloze vrije-marktproponenten geldt Duitsland als het land dat de PV-markt wereldwijd in gang heeft getrokken met een visionair subsidiesysteem dat investeringen in zonnepanelen deed garanderen. Daarmee kon een prille industrie zich opbouwen.

Inmiddels heeft de sector een zeer hoog groeitempo bereikt, al gaan vooral kleinere spelers gebukt onder gigantische prijsdruk. Op gigawattbasis groeit de wereldwijd markt dit jaar met 34 procent ten opzichte van 2010, zegt Isuppli. Ook de Verenigde Staten en China zijn als afzetmarkt sterk in opkomst: zij verdriedubbelden dit jaar hun installaties. Het zal niet lang duren voordat zij Italië inhalen.