Pieter Edelman
30 July 2018

Zondag 22 juli 2018 is medeoprichter en voormalig cto van Itom Dietrich Kasperkovitz overleden. Met bijna driehonderd patenten op zijn naam was hij een techneut in hart en nieren; de dag voor zijn overlijden stuurde hij nog een uitbreiding van zijn laatste patent naar Itoms octrooigemachtigde. Kasperkovitz is 81 jaar geworden.

Dieter Kasperkovitz square

Wolfdietrich Georg Kasperkovitz promoveerde aan de technische universiteit Wenen in de theoretische natuurkunde en kreeg daarna een postdoctorale aanstelling in de vastestoffysica aan de Universiteit in Keulen. Vanuit die academisch achtergrond kwam hij bij het Natlab van Philips Eindhoven terecht. Daar ontwikkelde hij samen met Harm van Rumpt een radioarchitectuur die het mogelijk maakte alle functionaliteit op een enkele chip te integreren. Van het ic gingen meer dan vijf miljard exemplaren over de toonbank en het wordt nog steeds verkocht.

Kasperkovitz heeft van verschillende universiteiten het aanbod gekregen om er professor te worden, maar hij hield zich liever bezig met techniek dan met carrière maken. Hij heeft meer dan veertig publicaties op zijn naam en via de oprichting van Itom na zijn pensionering in 1998 worden zijn zijn innovaties over de hele wereld toegepast in rf-transceivers en broadcast-tuners. Zijn nalatenschap omvat ook verschillende afstudeerders en promovendi, die hij graag begeleidde.

Medeoprichter Peter Langedam omschrijft Kasperkovitz als een warm en bescheiden mens van het leven, zijn werk en zijn familie hield. ‘Hij was een bijzonder denker en was naast een goed technicus, ook bijzonder creatief en authentiek met een milde, droge humor’, zegt Langedam. ‘Naast zijn focus op de micro-elektronica had hij ook belangstelling in biologische, medische en chemische zaken.’ Zo stuurde hij, geïnspireerd door een voorbeeld uit zijn omgeving, in 2012 aan op het inzetten van Itoms kennis voor medische signaalverwerking. Dat leidde onlangs tot de oprichting van dochter Itom Medical.

BCe24 save the date

Begin juli werd Kasperkovitz getroffen door een herseninfarct, dat hem het spreken en lopen bemoeilijkte. Drie weken later is hij in zijn woonplaats Waalre aan een hartstilstand overleden. Hij is afgelopen zaterdag in besloten kring gecremeerd.