Pieter Edelman
28 June 2011

De Eclipse Foundation heeft zijn jaarlijkse grote Eclipse-update uitgebracht, versie 3.7 ofwel Indigo. De release omvat weer een berg updates op een groot aantal gebieden. Vooral voor Java-ontwikkelaars is er veel te halen, maar ook voor andere programmeurs zijn er belangrijke verbeteringen.

Zo is het populaire gedistribueerde versiebeheersysteem Git geïntegreerd via de Egit 1.0-plug-in. Deze is gebouwd op JGit, de Java-implementatie van Git. Ook is het Hudson-systeem voor het automatiseren van builds nu direct te beheren vanuit de Eclipse-workspace door integratie met de Mylyn-plug-in. Ook integratie met Apaches Maven-buildomgeving is opgenomen in Indigo. Het installeren van simpele plug-ins is eenvoudiger geworden via drag-and-drop vanuit de geïntegreerde Marketplace-client.

Ook op het gebied van modelleren zijn er flink wat updates doorgevoerd. De belangrijkste hiervan is dat XText is opgetrokken naar versie 2.0, met belangrijke verbeteringen voor domeinspecifieke talen (DSL‘s). Deze kunnen nu worden voorzien van ingebedde Java-achtige expressies. De XTend-templatetaal van XText maakt het mogelijk om codegeneratie nauw te integreren met de Eclipse-toolingomgeving. Bovendien is er een nieuw refactoringraamwerk voor DSL‘s opgenomen in XText.

Verder bundelt Indigo Windowbuilder, een geavanceerde GUI-editor voor Java. Deze tool is nu beschikbaar als opensourceproject. Voor het geautomatiseerd functioneel testen van GUI‘s in Java- en HTML-toepassingen is de Jubula-plug-in beschikbaar.

BCe24 save the date

Eclipse Indigo is gratis te downloaden van de Eclipse-website. Via de Eclipse-plug-indatabase is de omgeving op maat te snijden voor een specifieke doeltoepassing. Twaalf varianten zijn al voorgebakken, zoals voor Java, Java EE, Javascript, C/C++, C/C++ onder Linux, modelleren, testen en het ontwikkelen van parallelle toepassingen.