Pieter Edelman
13 January 2011

Farmabedrijf Janssen Pharmaceutica heeft een strategische overeenkomst gesloten met Biocartis om tests voor neurologische aandoeningen en virusinfecties te ontwikkelen. Vorig jaar nam Johnson & Johnson Development, de investeringstak van Janssens moederbedrijf, een belang in Biocartis.

De technologie komt uit de stal van Philips. Dat ontwikkelde een platform voor geautomatiseerde analyse van DNA en RNA, zodat ongeschoold personeel eenvoudig tests kan uitvoeren waar normaal een laboratorium voor nodig is. In februari 2010 kwamen deze activiteiten in handen van het Zwitserse Biocartis, dat zelf aan een diagnostisch platform sleutelde voor zowel DNA/RNA- als eiwitanalyses inzetbaar is. Dat is echter meer op researchdoeleinden gericht. De Philips-groep ging als Biocartis-vestiging op de High Tech Campus verder. Het afgelopen jaar is het platform in samenwerking met Philips verder ontwikkeld.

De technologie voorziet in een universeel apparaat met microfluïdische wegwerpcartridges die specifiek zijn voor een aandoening. ’Het binnenwerk van die cartridges is wel altijd gelijk. Het verschil zit in de reagentia en het softwaregestuurde recept dat bepaalt welke biochemische reacties er in de cartridge worden uitgevoerd‘, vertelt Erik Vossenaar, directeur businessontwikkeling bij Biocartis. De technologie gebruikt de processen die gebruikelijk zijn voor DNA-tests, zoals realtime PCR.

De ontwikkeling van de verschillende tests gaat in eerste instantie via samenwerkingen met partners zoals Janssen Pharmaceutica of de eerder aangekondigde overeenkomst met Biomérieux. Ook wil Biocartis zelf tests ontwikkelen. Naast de Eindhovense groep moet een toekomstig Vlaams R&D-centrum hierin een rol gaan spelen. Vlaanderen is ook de beoogde locatie voor de productie van de cartridges. Vossenaar verwacht dat het systeem in de tweede helft van 2012 op de markt komt, samen met de eerste tests.

BCe24 save the date