Paul van Gerven
7 May 2009

Geen Arrm dit jaar, het zal voor velen even wennen zijn. Imecs Annual Research Review Meeting is een begrip in de halfgeleiderwereld. De technologienoden vastleggen in de International Technology Roadmap for Semiconductors is één ding, maar die in bruikbare en betaalbare procestechnologie vervatten iets heel anders. En dat gebeurt bij uitstek bij Imec. Altijd spannend dus, om op de Arrm te worden geïnformeerd over de voortgang van de R&D die de state-of-the-art chips mogelijk maakt van over een jaar of drie, of misschien wel tien.

Maar vanaf dit jaar pakt Imec het anders aan en roept het Leuvense consortium het Imec Technology Forum 2009 (ITF) in het leven. Met meer visies en paneldiscussies willen de Leuvenaren het karakter verleggen van een ’academische‘ review naar een breder platform waar industrie en onderzoek elkaar ontmoeten. Voor een aanslag op de inhoud hoeft echter niet te worden gevreesd. Met bijdragen van mensen als Martin van den Brink (ASML), William Holt (Intel) en Kinam Kim (Samsung) weet Imec zijn gemiddelde Arrm-bezetting ruimschoots te overtreffen.

Ook valt in de nieuwe opzet te herkennen dat Imec zijn vleugels wil uitspreiden en nieuwe markten wil bereiken. Imecs corebusiness staat immers onder druk. Niet dat het slecht gaat – integendeel, een feestje is wel op zijn plaats voor het instituut dat dit jaar zijn vijfentwintigste verjaardag viert. Vrijwel alle grote chipmakers hebben zich in Leuven gemeld, het personeelsbestand groeit gestaag, het financiële jaar 2008 was uitstekend en er staat een uitbreiding van zeventig miljoen euro op til.

Steeds meer chipmakers gaan echter op zoek naar andere oplossingen dan miniaturisatie om waarde toe te voegen aan hun producten. Schalen naar structuren tot onder de twintig nanometer is vooral een exercitie waar processor- en geheugenmakers aan hechten. Voor veel andere toepassingen wordt integratie van functies als energievoorziening, geheugen, rekenkracht en sensoriek veel belangrijker, net als nieuwe verpakkingsmethodes.

Imec wil in deze More than Moore-activiteiten dezelfde rol vervullen als het al doet voor schaling, al was het maar vanwege de te verwachten dalende inkomsten uit het More Moore-programma. Het Leuvense onderzoeksaanbod neemt dan ook al enkele jaren gestaag toe, trouwens ook in relatief jonge nieuwe gebieden als bio-elektronica en plastic zonnecellen. Het onderzoeksinstituut zal een heel nieuw type klanten aan zich moeten binden, zoals apparatenbouwers, energiebedrijven en farmaceuten. Die zijn dan ook van harte welkom op de ITF. Imec viert feest, maar kijkt op zijn verjaardag vooral vooruit.

Imec laat weten dat er nog bezoekersplaatsen beschikbaar zijn. Voor meer informatie: www.itf2009.be