Pieter Edelman
6 June 2017

Zes Nederlandse bedrijven hebben een joint venture opgericht die zich richt op de digitale beveiliging van de kritieke infrastructuur in ons land. Het Cyber Security Keten-initiatief profileert zich als volledig Nederlands initiatief; bedrijven kunnen zich alleen aansluiten wanneer ze geen buitenlandse eigenaar hebben, niet beursgenoteerd zijn en ermee akkoord gaan dat de overheid invloed uitoefent op de projecten.

Volgens de deelnemers is die Nederlandse fundering essentieel voor de beveiliging van bijvoorbeeld havens, sluizen, ziekenhuizen en de luchtverkeersbeveiliging. De discussie hierover kwam op gang nadat marktleider in it-beveiliging Fox-IT twee jaar terug werd overgenomen door de Britse NCC Group. De vraag rees of een bedrijf met een buitenlandse eigenaar de landsbelangen nog wel goed in de gaten kan houden.

Volgens Pieter Cobelens, voorheen directeur van de MIVD (Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst) en de drijvende kracht achter het nieuwe consortium, worden de Nederlandse netwerken continu aangevallen, zowel door criminelen als bevriende mogendheden. ‘Het is van groot belang dat wij de computers die onze vitale infrastructuur aansturen weten te beschermen tegen deze aanvallen, en wel door bedrijven die het Nederlandse belang te allen tijde voorop kunnen stellen. Er kan namelijk pas echt sprake zijn van nationale veiligheid als de hele keten betrouwbaar is.’ De deelnemende bedrijven – Grabowsky, Hudson Cybertec, Intermax, Keylocker, Legian en Restment – dekken derhalve de hele beveiligingsketen af, van personeelsscreening tot netwerkbeveiliging.