Joost_Backus_01

Joost Backus is oprichter en CEO van Notthefly Mobile Entertainment.

7 September 2007

Het aantal innovatieve starters in Nederland schijnt te dalen. Daarom is het geweldig om eens een vooruitstrevende nieuwe ontwikkeling te zien die haar oorsprong heeft in Nederland en bovendien de potentie bezit een zeer succesvolle wereldwijde speler te worden. Ik heb het natuurlijk over Joost. Niet mezelf, maar de videoservice Joost.

Joost is internet-tv zoals (internet-)tv bedoeld is. Kijk eens op www.joost.com voor het bètaprogramma. Eenvoudig te bedienen software waarmee je uit een flink en groeiend aantal tv-kanalen kunt kiezen. Eenmaal een kanaal gekozen kun je de verschillende afleveringen in goede kwaliteit beeldvullend op je computerscherm bekijken. Geen zin meer, dan zap je door naar de volgende film, aflevering of een ander kanaal. Joost heeft alles mooi en vriendelijk geïntegreerd: een kind kan de was doen. Binnen Joost zijn nu meer dan honderdvijftig kanalen beschikbaar. Hoewel het aanbod nu nog beperkt is tot gratis of gesponsord materiaal. Echte topseries of kaskrakers zijn er nog niet, maar ik heb me uitstekend vermaakt met een reeks onafhankelijke films, soms low-budget en soms niet, maar allemaal goed gemaakt.

Een tv-internetapplicatie op de pc an sich is niet superspannend. Daarom heeft Joost ook nagedacht over een paar sociale netwerkfuncties, zodat er een gemeenschap kan ontstaan. Zo kun je via Joost bijvoorbeeld met andere kijkers kletsen over de film die je op dat moment bekijkt. Allemaal heel spannend.

Mogelijk dat we bij Joost te maken hebben met een echte Web 2.0-service die de potentie heeft wereldwijd een succes te worden. Het lijkt eenvoudig, een tv-service via het netwerk op je pc, maar probeer streaming content maar eens fatsoenlijk over het net te verdelen, naar vele kijkers in goede (schermvullende) kwaliteit en dat allemaal zonder hakkelen, rare blokjes of audiogekraak.

Techwatch Books: ASML Architects

Joost is een initiatief van de Deen Janus Friis en de Zweed Niklas Zennström, eerder al de breinen achter Kazaa en Skype. Net buiten Amsterdam begonnen zij in begin 2006 met het opzetten van hun team en deden ze de eerste stappen richting Joost. Natuurlijk zagen anderen ook de potentie, dus kwam er snel geld ter beschikking. Flink versterkt met internationaal kapitaal van VC‘s heeft Joost nu meer dan honderd man in dienst met kantoren in Leiden, Luxemburg, Londen en New York. Ik hoop echt dat Joost zijn doelen bereikt. Het is spannend om een Yahoo, Amazon of Ebay in de notendop te zien met Nederlandse roots. Ik wacht vol spanning op de volgende aflevering van de Joost-saga.