Nieke Roos
23 October 2017

Bij aansluiting Muiden op de A1 hebben Antea Group, Delft Dynamics, Dufec, Rijkswaterstaat en Vinotion het verkeer geautomatiseerd gemeten met een kabeldrone. De vaste verbinding maakt het mogelijk om de data direct door te sturen voor snelle berekeningen en vervolgacties. ‘Op deze manier is verkeer tellen veiliger, nauwkeuriger en sneller. We hebben minder menskracht nodig en we werken met een gesloten datasysteem. Door een bekabelde drone te gebruiken, is het risico op ongevallen nihil’, aldus Roel Brandt van ingenieursbureau Antea (voorheen Oranjewoud).

De vlucht met het onbemande vliegtuigje van Delft Dynamics is onderdeel van een proef die Antea uitvoert samen met Rijkswaterstaat en de Eindhovense beeldverwerkingsspecialist Vinotion. Hiermee willen ze aantonen dat een kabeldrone veilig en efficiënt inzetbaar is bij rijkswegen. Daarnaast gaan ze na of geautomatiseerd tellen met een drone daadwerkelijk een hoogwaardig alternatief is voor tellen met lussen, camera’s of waarnemers, zoals het Tilburgse verkeersonderzoeksbureau Dufec dat traditioneel doet.

Vinotion_dronebeelden

Met de verzamelde data maakt Vinotion zijn intelligente herkenningssoftware geschikt voor dronebeelden. Deze software pikt voertuigen eruit en bepaalt hun richting. Hiermee is het verkeer op kruispunten geautomatiseerd te tellen. Vergelijking met de traditionele meetmethode maakt het mogelijk om de kwaliteit van dronebeelden als gegevensbron te evalueren. Op basis van de uitkomsten van de proef stelt Antea de geautomatiseerde verkeersteldienst met drones beschikbaar voor al zijn klanten.