Pieter Edelman
16 February 2016

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) heeft gisteren een pilot afgetrapt van het toekomstige nationale onlide-identificatiesysteem Idensys. Idensys wordt wel bestempeld als ‘de opvolger van Digid’, maar gaat in feite verder. Zo moeten gebruikers zich er niet alleen mee kunnen identificeren bij overheidsdiensten, maar ook bij websites en andere bedrijven. Bovendien moet het de privacy beter waarborgen. Zo kan Idensys voor iedere website een uniek pseudoniem aanmaken voor een gebruiker, en kan bijvoorbeeld een online slijter vragen of een bezoeker ouder is dan achttien jaar zonder dat hij de geboortedatum te weten komt.

De ontwikkeling van Idensys is in 2012 opgestart, aanvankelijk als het EID-stelsel. Het project is opgezet als publiek-private samenwerking, waarbij Idensys wordt ingestoken als een set standaarden waar marktpartijen mee aan de slag kunnen. Zo moeten er verschillende inlogmogelijkheden komen met verschillende beveiligingsniveau’s.

De pilot richt zich op deze inlogmogelijkheden. In Den Haag gaan vijfhonderd inwoners aan de slag met een Idensys-chipkaart, die het hoogste beschermingsniveau moet bieden. Gebruikers kunnen hier bijvoorbeeld hun belastingaangifte mee doen. Ondertussen krijgen in Eindhoven en Groningen duizend proefpersonen een elektronisch rijbewijs. Daarnaast gaan in totaal zo’n dertigduizend proefpersonen bij een twintigtal overheden en bedrijven experimenteren met private inlogmiddelen.

Na evaluatie van pilots zal het kabinet een definitief besluit nemen over de inlogmiddelen.

Techwatch Books: ASML Architects