Paul van Gerven
19 March 2018

De Leidse startup Leydenjar heeft 1,5 miljoen euro verzameld om zijn silicium anodes voor betere lithiumionbatterijen door te ontwikkelen. De investeringsfondsen Uniiq en Bom Brabant Ventures investeren samen met de private partij Energy Professionals 550 duizend euro. Dit bedrag wordt aangevuld door subsidies van de topsectoren en de Metropool Regio Eindhoven. De spinoff van ECN voert de materiaalontwikkeling uit in Leiden en de proces- en machineontwikkeling in Eindhoven.

In silicium kunnen meer lithiumionen worden opgeslagen opslaan dan in grafiet, het standaard anodemateriaal, ware het niet dat het materiaal uitzet en scheurt. Leydenjar heeft een proces ontwikkeld om een poreuze silicium structuur te maken die de stress opvangt. Dat zou een aanzienlijke verbetering van de opslagcapaciteit moeten opleveren, tot wel vijftig procent meer, claimt Leydenjar.

Het nieuwe type silicium anode is vorig jaar getest in knoopcelbatterijen. Leydenjar wil stapsgewijs opschalen en via de consumentenelektronica uiteindelijk ook in batterijen voor elektrische voertuigen terechtkomen.

Silicium_Anode
Silicium met poreuze structuur kan zwellen en krimpen zonder te scheuren.