Paul van Gerven
6 February 2008

D-Wave Systems heeft 11,5 miljoen euro opgehaald in een financieringsronde. Het bedrijf dat ‘s wereld eerste commerciële kwantumcomputer claimt, kreeg zijn bestaande investeerders zo ver opnieuw met geld over de balk te komen. In totaal hebben de Canadezen nu bijna 32 miljoen euro opgehaald. D-Wave gaat de injectie gebruiken om in 2009 met een co-processor te komen die in een normale pc te prikken is. Dat zou complexe berekeningen ten goede komen die gemeengoed zijn in onder meer de (bio-)chemie en de financiële wereld.

In het businessplan van D-Wave neemt het aantal gebruikte qubits snel toe. Eind vorig jaar demonstreerden de Canadezen een computer met 28 qubits, de kwantumversies van gewone bits. Een qubit kan behalve de waarde 0 of 1 ook een zogenaamde superpositie van die twee waarden aannemen, dat wil zeggen gelijktijdig 0 én 1. Daardoor kan een kwantumcomputer met n bits, 2n waardes uitdrukken. De rekenkracht van deze machines neemt dan ook exponentieel toe met het aantal qubits. Bij conventionele processoren met n bits is dat de evenredige factor 2n.

Wereldwijd zijn wetenschappers sceptisch over de demonstraties van D-Wave. Zij uitten met name kritiek op het feit dat niemand inzage krijgt in de gebruikte apparatuur en methoden. De Delftse hoogleraar en kwantumrekenexpert Leo Kouwenhoven zei hierover vorig jaar in Bits&Chips: ’Ze laten geen enkele informatie los en onafhankelijke deskundigen kunnen de resultaten niet controleren. Tegelijkertijd hebben ze belang bij de publiciteit om een hype te creëren. Dat trekt mogelijk investeerders.‘ Hij voegde er aan toe dat de snelheid waarmee de D-Wave-systemen rekenden nog niet om over naar huis te schrijven zijn.