Pieter Edelman
7 June 2006

Met de Niobe-katheterisatierobot heeft een arts in de Verenigde Staten het hart van een patiënt in Italië gekatheteriseerd. Dit is mogelijk omdat het systeem de opdrachten van de arts zelfstandig uitvoert. Carlo Pappone van de San Raffaele-universiteit in Milaan demonstreerde de behandeling op het Heart Rhythm-congres in het Boston.

Het Niobe-systeem van het Amerikaanse bedrijf Stereotaxis gebruikt een magnetisch veld om de punt van de katheter te sturen. In conventionele procedures duwt en draait de arts een stijve katheter door het bloedvat heen. Bij hartbehandelingen wordt de katheter vaak in de lies ingebracht, en het vereist de nodige kundigheid om deze in de juiste positie in het hart te manoeuvreren. Bij het Niobe-systeem geeft de arts de gewenste plek en positie aan op een beeldscherm. Twee magneten met een gezamenlijk veld van ongeveer 0,1 tesla sturen de tip in de gewenste positie. Omdat het systeem op de punt aangrijpt, hoeft de katheter zelf minder stijf te zijn. Dat verkleint de kans op schade aan het bloedvat of het hart. Volgens Stereotaxis is het systeem ook nauwkeuriger, kan het scherpere bochten nemen en vereist het minder handigheid van de arts.

De computeraansturing maakt het mogelijk om de procedure gedeeltelijk te automatiseren. Bij hartbehandelingen brengt de arts eerst de hartwanden in kaart door deze met de katheter af te tasten. In augustus vorig jaar liet Pappone al zien dat het systeem dit zelfstandig kan doen. De tip tast hiervoor in tien minuten honderd verschillende punten in het kloppende hart af. Ook maakt de computeraansturing het mogelijk om het systeem op afstand te bedienen. In de operatiekamer heeft dat als voordeel dat het medisch personeel minder bloot staat aan de schadelijke röntgenstraling die nodig is voor de visualisatie van de procedure.

Pappone liet met zijn behandeling op het congres zien dat het ook mogelijk is om procedures via een satellietverbinding uit te voeren. Dat kan volgens hem voordelen hebben voor de behandeling van patiënten in afgelegen gebieden.