Koen Vervloesem
23 November 2005

De Brusselse veiligheidsspecialist Group 4 Securicor en technologiereus IBM hebben hun krachten gebundeld voor een intelligent camerabewakingssysteem. Het systeem RTVMS (Real Time Video Monitoring System) kan zonder menselijke tussenkomst verdachte situaties herkennen en autonoom beslissen om een waarschuwingssignaal uit te sturen. Van oorsprong is RTVMS een IBM-product, aangestuurd door algoritmes van ISS. Voor een verdere verfijning van het bewakingssysteem is Big Blue in zee gegaan met Group 4 Securicor vanwege zijn marktkennis en knowhow in camerabewaking.

RTVMS biedt een totaaloplossing voor camerabewaking met automatische visuele herkenning en beeldanalyse. Mogelijke toepassingen van deze oplossing zijn gezichtsidentificatie, herkenning van nummerplaten of verdacht gedrag, en opsporing van verloren bagage. Bovendien is het geschikt om automatisch toezicht te houden op drukke verkeerspunten.

Het realtime bewakingssysteem kan beelden van verschillende aangesloten camera‘s behandelen. Gespecialiseerde software analyseert de beelden en houdt ze twintig seconden lang in een buffer. Gebeurt er in die periode niets verdachts, blijven slechts twee beelden per seconden bewaard. Registreert het systeem daarentegen wel iets afwijkends, slaat het alle beelden in hoge resolutie op en stelt ze ter beschikking aan de controlekamer.