Nieke Roos
17 December 2009

Binnen het kenniswerkersproject RFTT gaan Nedap en de Universiteit Twente onderzoek doen naar geavanceerde technieken op basis van radiofrequentie-identificatie om de locatie, richting en snelheid te bepalen van RFID-labels. Het Groenlose bedrijf wil hiermee nieuwe toepassingen ontwikkelen, onder meer in de agrisector en de gezondheidszorg. Voor dit vervolgtraject heeft het ook al subsidie gekregen: 2,2 miljoen euro Europees geld en 1 miljoen van de provincie Gelderland. Partners in dit project zijn de Enschedese ontwerper van herconfigureerbare chips Recore Systems, de eveneens Enschedese specialist in slimme bewegwijzering Smartsigns en wederom de UT.

Het nieuwe Tracking Tracing Sensoring-platform (TSP) moet het mogelijk maken om een groot aantal tags tegelijk nauwkeurig te volgen, zowel binnen als buiten. RFTT mikt op meer dan honderd dieren, mensen of objecten per minuut, met een precisie van tien centimeter over een maximale afstand van honderd meter. Het energieverbruik van de labels dient daarbij zo laag te zijn dat de batterijen minimaal vijf jaar meegaan.

TSP GPS UWB WLan
Afstand Tot 100 m Onbeperkt Tot 10 m Tot 30 m
Nauwkeurigheid 10 cm 1-10 m 15 cm 3-10 m
Levensduur 5 jaar Accu nodig 1-5 jaar Accu nodig

Met deze specificaties heeft TSP een beter totaalplaatje dan concurrerende technologieën (zie tabel). GPS heeft bijvoorbeeld een onbeperkt bereik, maar kan door zijn lagere nauwkeurigheid niet bepalen of een koe in de stal staat of net daarbuiten. Bovendien is er een aparte accu nodig. Ultrawideband (UWB) is qua levensduur en precisie vergelijkbaar met de Groenlose oplossing, maar kan een stuk minder ver kijken. WLan doet het slechter op alle drie de fronten. Nadeel van TSP is dat het een eigen infrastructuur vereist.

’Onze zender stuurt een signaal uit dat voortdurend van frequentie verandert‘, legt Nedap-CEO Ruben Wegman uit. ’Daarbij gebruiken we een softwaregedefinieerde cognitieve radio om het spectrum slim te benutten. Een tag waar het signaal binnenkomt, straalt golven terug op dezelfde frequentie. De zender weet wanneer hij deze frequentie heeft uitgestuurd en kan uit het moment van ontvangst de afstand berekenen tot het betreffende label. Vervolgens is met triangulatie de precieze locatie te bepalen.‘

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.

Uiteindelijk gaat het Nedap om de concrete toepassingen. Die zijn onderwerp van onderzoek in het vervolgproject. ’Recore levert daarbij de snelle processoren die we nodig hebben en Smartsigns brengt onder meer kennis in over individuele routebepaling in grote gebouwen‘, licht Wegman toe. ’Daarbij valt te denken aan slimme borden in een ziekenhuis die bezoekers leiden naar de afdeling waar ze moeten zijn door te communiceren met het RFID-label in hun toegangspasje.‘