Koen_Vervloesem_01

Koen Vervloesem is freelance informaticajournalist.

13 February 2009

Voor 2009 voorspel ik dat er een proliferatie van besturingssystemen zal zijn. Er komen niet zozeer nieuwe besturingssystemen bij. We hebben er al meer dan genoeg. Kijk maar op Wikipedia op de pagina list of operating systems. De standaardkeuzes zullen steeds meer in vraag worden gesteld. Er is steeds meer diversiteit, meer keuzevrijheid. Windows zal niet meer evident zijn op een pc, Symbian zal niet langer de logische keuze zijn op een smartphone. Daar zijn verschillende redenen voor waarvan een aantal rechtstreeks voortkomen uit ontwikkelingen in de embedded-wereld.

In 2008 was er het fenomeen van de netbooks, dat er onder meer voor heeft gezorgd dat er vorig jaar voor het eerst meer laptops dan desktop-pc‘s over de toonbank gingen. De kleine netbooks hebben een energiezuinige en niet zo krachtige Atom-, Celeron- of Via-processor, maximum 1 Gbyte Ram-geheugen en een klein scherm. De meeste modellen draaien Windows XP omdat Vista te zwaar is. Maar een aantal fabrikanten heeft ook modellen met een Linux-distributie op de markt gebracht. Hoewel deze laatste vaak werden teruggebracht door nietsvermoedende kopers die het als evidentie zagen dat een computer met Windows is uitgerust, hebben de Linux-netbooks een belangrijke rol gespeeld in de bredere acceptatie van Linux door het grote publiek. Linux is niet meer een exotisch besturingssysteem, het is iets dat je gewoon bij de computerboer of zelfs in de supermarkt bij je computer krijgt. Netbooks als een Trojaans paard om Linux in de huiskamer te brengen.

In de netbookmarkt is er nog een andere interessante ontwikkeling bezig die meer mensen naar Linux kan brengen. Arm, dat heer en meester is in de markt van chips voor mobieltjes en smartphones, toont interesse om met zijn chips in de netbook- en laptopmarkt op te klimmen. Omdat een Arm-processor energiezuiniger is en minder kost dan een in prestaties vergelijkbare Atom-processor, kan dit wel eens een geduchte concurrent van de x86-architectuur worden. Zolang Microsoft geen Arm-port van zijn desktopversie van Windows uitbrengt, zullen al deze Arm-computers met een Linux-distributie worden uitgerust. Hoogstwaarschijnlijk wordt dat Ubuntu dat in april een port naar de Arm7-processorarchitectuur lanceert. En zolang Intel geen x86-compatibele Arm-killer uitbrengt – wat een technisch hoogstandje zou zijn, zal iedereen die een netbook met ongelooflijke batterijautonomie wil, vanzelf in de hoek van Arm-netbooks met Linux worden geduwd.

Een andere evolutie is dat steeds meer mensen op internet surfen op hun gsm, smartphone of draagbare mediaspeler. Het kleine scherm op zo‘n apparaatje is niet meer geschikt voor de standaard interface van een desktop-besturingssysteem. Gebruikers moeten hier dus sowieso wennen aan een nieuwe interface, wat voor velen de grootste horde is om van besturingssysteem te veranderen. Voor hen is de stap van Windows Vista naar Windows Mobile dus even groot als de stap van Windows Vista naar Android, Openmoko of Iphone-OS. Bovendien gebeurt het meeste op zo‘n apparaat toch in een webbrowser waardoor het besturingssysteem eigenlijk niet ter zake doet. Ik wens iedereen dan ook een 2009 waarin je op alle apparaten je favoriete besturingssysteem kunt gebruiken.

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for video access.

P.S. Voor wie zich afvraagt hoe het met mijn Bluetooth-headset uit de vorige column is afgelopen: hij werkt nog altijd. Maar de laptop die ik daarna heb gekocht, heb ik al moeten terugsturen omdat de batterij niet oplaadt. Hopelijk brengt dit jaar betrouwbaarder hardware.