Pieter Edelman
8 November 2005

Met een grootscheepse reclamecampagne prijst Scarlet zijn nieuwe mobieltje voor kleuters aan. Ook KPN heeft een telefoon voor jonge kinderen. De aanpassingen gaan verder dan alleen een jeugdige uitstraling. De telefoontjes beschikken niet over nummertoetsen en kunnen alleen voorgeprogrammeerde nummers bellen, of van tevoren ingestelde sms-berichten sturen. Verder beschikken ze over functies waarmee ouders hun kroost in de gaten kunnen houden.

De versie van KPN gaat hier het verst in. De I-kids heeft een ingebouwde GPS-ontvanger waarmee zijn positie via een webpagina of een I-mode-toestel is op te zoeken. KPN biedt deze functionaliteit aan in combinatie met extra diensten, zoals het instellen van ’veilige zones‘. Hierbuiten stuurt het toestel automatisch een sms‘je. Daarnaast biedt de I-kids, net als de Buddy Bear van Scarlet, babyfoonfunctionaliteit via het GSM-netwerk. Kinderen zijn op elk gewenst moment af te luisteren. SF Alert uit Zwolle ontwikkelde de I-kids en bijbehorende diensten.

0511815540000
De Buddy Bear van Scarlet en de I-kids van KPN

De Buddy Bear heeft de vorm van een aandoenlijk beertje. De poten dienen als knoppen en led‘jes in de oren lichten op bij een inkomend gesprek. In tegenstelling tot de I-kids heeft de Buddy Bear geen scherm. Gebruikers kunnen het apparaat via sms‘jes met commando‘s instellen. De I-kids is via een beveiligde webinterface of via I-mode te programmeren. Beide mobieltjes kosten rond de 130 euro.

Mobiele telefoons voor jonge kinderen zijn omstreden. Naast de ethische bezwaren zijn er ook onduidelijkheden over de gezondheid. Begin dit jaar bepleitte het hoofd van de Britse Nationale Radiologische Beschermingsraad dat jonge kinderen vanwege hun geringe schedeldikte gevoeliger zijn voor radiostraling dan volwassenen. Naar aanleiding hiervan nam elektronicaketen BCC de Foony-kindertelefoon uit de handel. Volgens Dealmakers uit Lelystad, de wereldwijde distributeur van de Buddy Bear, is het stralingsgevaar ook een van de redenen om de Buddy Bear niet met GPS uit te rusten. De SAR-waarde, een maat voor de hoeveelheid schadelijke straling, ligt voor het apparaat rond de 0,2. Voor de I-kids is dat 1,0. Beide telefoons blijven daarmee ruim onder de wettelijke norm van 2,0.

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.