René Raaijmakers
27 November 2009

Kontron gaat VXWorks en Wind River Linux leveren op zijn hardware. Klanten kopen als ze dat willen een volledig gevalideerd embedded systeem bij het Duitse bedrijf. Het enige wat ze daarna nog zelf moeten doen, is hun eigen applicaties erop zetten.

De intensivering van de samenwerking krijgt extra betekenis als je bedenkt dat Wind River onlangs in handen kwam van Intel. Kontron passeerde vorig jaar Emerson als grootste leverancier van embedded computers. Het is daarmee de grootste klant van Intels microprocessoren in technische en embedded toepassingen.

Kontron werd in het afgelopen jaar vooral hard geraakt in de markt voor industriële automatisering, waar Microsoft een grote leverancier is van besturingssystemen. De hardwareleverancier zoekt het daarom steeds meer in markten waarin meer toegevoegde waarde en marges zijn te vinden, zoals lucht- en ruimtevaart, medisch, militair en verkeer en vervoer. Met bedrijfszekere producten in markten met speciale eisen in certificering en betrouwbaarheid is Wind River een van de aangewezen partijen.

Kontron en Wind River werken al een decennium nauw samen. De nieuwe overeenkomst beslaat meerdere jaren en de wereldwijde markt. Kontron neemt onder meer deel aan Wind Rivers validatieprogramma. Met het leveren van een vooraf gevalideerde oplossing willen de partners hun klanten bedienen op verschillende fronten: kostenverlaging, een kortere time-to-market, en langetermijnondersteuning.

BCe24 save the date

’Klanten willen zelf niet meer valideren‘, zegt Dirk Finstel, CTO van Kontron. ’Ze willen niet alleen de hardware outsourcen, maar ook de software.‘ Het validatieprogramma is er om de kwaliteit te garanderen en te bewijzen. Het eerste product dat deze procedure gaat doorlopen, is een NanoETXExpress-kaart met VXWorks 6.7.

In Neurenberg lieten Kontron en Wind River ook weten dat ze in de embedded-markt focussen op Cavium, Freescale en Intel. ’Jullie zien het goed, Arm komt niet in dit rijtje voor‘, riep Finstel provocerend. ’Deze drie zullen de embedded-markt domineren. Daarom focussen wij daarop.‘ Volgens Finstel vult Kontron zijn Amerikaanse partner goed aan. ’We zijn allebei nummer een in onze markt en we vullen elkaar goed aan. Wij zijn sterk in Europa, Wind River is sterk in de VS.‘ Overigens smokkelt Finstel hier een beetje met de statistieken. Sommige analisten zeggen dat Microsoft intussen veel groter is in embedded toepassingen.

Volgens Finstel valt er veel te winnen voor klanten. ’Vooral in verticale markten zoals defensie of telecom kiezen klanten onze hardware en gaan ze vervolgens shoppen voor een besturingssysteem. Daarna valideren en verifiëren ze het systeem, maar dat kost nogal wat mankracht. Klanten vragen ons daarom of wij dit willen doen. Met een gevalideerd platform kunnen klant focussen op oplossingen, eigen functies en time-to-market.‘

Voor wat betreft de relatie tussen Kontron en Microsoft zijn er geen veranderingen. Kontron blijft bordondersteuningspakketten leveren voor embedded varianten van Windows. Finstel: ’Je ziet dat drie besturingssystemen domineren. We ondersteunen ook de andere, maar niet zo sterk, want daar zien we een consolidatieslag. Klanten willen steeds minder met kleinere toeleveranciers te maken hebben, want die brengen hun continuïteit in gevaar.‘