Aad_Vredenbregt

Aad Vredenbregt is directeur-eigenaar van Valoli.

15 December 2017

In recente onderzoeken geven bestuursleden van aansprekende ondernemingen toe dat ze zijn besmet met het kortetermijnvirus. Ze erkennen in ruime meerderheid dat ze liever langere, strategische planningshorizonnen zouden gebruiken voor hun onderneming. Ze hadden alleen geen idee hoe ze dat konden bereiken. Een zorgwekkende ontwikkeling wat mij betreft, ongetwijfeld mede veroorzaakt door de enorme dynamiek als gevolg van snelle technologische ontwikkelingen. Kennelijk zijn belanghebbenden niet meer in staat om op langere termijn te plannen, of om die plannen te realiseren.

Ondernemers, bestuursvoorzitters en politici zijn van nature vaak optimistische mensen, misschien een beetje té optimistisch. Onderzoekers van Bain bestudeerden de jaarverslagen van de Forbes Global 2000 en ontdekten dat de gemiddelde bestuursvoorzitter in 2000 voorspelde dat zijn bedrijf twee keer zo snel zou groeien als het industriegemiddelde en zelfs vier keer zo winstgevend zou zijn. In werkelijkheid bleken ze over de periode 2000 tot 2011 nog geen tien procent van hun groeidoelstellingen te hebben gehaald.

Maar om de lange termijn helemaal uit het oog te verliezen, lijkt mij ongewenst. De balans tussen kortetermijnrendement en ontwikkeling van bedrijfswaarde over langere termijn is verstoord. Het is zaak om het langetermijnaspect van bedrijfsplanning en -strategie te herzien.

Ondermijnt de druk om kortetermijnrendement te leveren de prestaties op langere termijn? Dat is onderwerp van debat, dat zal verhevigen nu onderzoeken aantonen dat leidinggevenden de kortetermijndruk voelen toenemen. Gerenommeerde media als de Financial Times en Harvard Business Review schreven er de afgelopen jaren veel over. Tot dusverre werd het debat over dit onderwerp echter gevoerd zonder onderbouwing met harde data.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .

De recente studies brengen daar verandering in. Met name in een door McKinsey gepubliceerd onderzoek bij meer dan zeshonderd grote en middelgrote beursgenoteerde ondernemingen in Amerika. Deze analyse biedt stevig bewijs dat een langetermijnoriëntatie de economische en financiële prestaties verbetert. Bedrijven met een dergelijke langetermijnoriëntatie deden het de afgelopen tien jaar aanzienlijk beter op belangrijke indicatoren als omzet, winst en marktkapitalisatie.

Toch is het dan gek dat de druk op kortetermijndenken in diezelfde periode is toegenomen. Hetzelfde onderzoek van McKinsey toont aan dat 87 procent van de leidinggevenden van die beursgenoteerde ondernemingen meer druk ervaart om sterke financiële resultaten te tonen binnen een termijn van twee jaar of minder. Sterker nog: 55 procent van leidinggevenden van bedrijven zonder stevige langetermijnoriëntatie durft te stellen dat hun organisatie een project zou vertragen of afblazen om de kwartaalcijfers maar te halen, zelfs als ze daarmee bedrijfswaarde van dat project voor de toekomst zouden aantasten. De recente studies leveren ook bewijsvoering dat kortetermijndenken of -handelen niet alleen slecht is voor de betreffende bedrijven, maar tevens voor de economie waarin zij opereren.

Het doet beseffen hoe groot het belang van familiebedrijven is voor een land. Dat zijn veelal typische langetermijnorganisaties, met een sterke voorkeur voor conservatieve boven exponentiële groei. Investeringen worden grotendeels gefinancierd uit de eigen cashflow of uit eigen vermogen. Negentig procent van de familiebedrijven is van mening dat zij een grotere focus op kwaliteit en langetermijngroei hebben dan de niet-familiebedrijven in hun branche.

Meer dan zeventig procent van alle bedrijven in België, Nederland en Luxemburg zijn in familiebezit. Tezamen zijn ze verantwoordelijk voor zo’n vijftig procent van het bruto nationaal product van die landen. Ook zijn die familiebedrijven in staat om te groeien tot (middel)grote ondernemingen die zowel in eigen land als in het buitenland voor succes kunnen zorgen. Credit Suisse onderzocht de investeringsrendementen van familiebedrijven en toonde ondubbelzinnig aan dat zij sinds 2006 onafgebroken beter presteerden dan de aandelenmarkten in vrijwel elke regio en sector. Het rendement op hun aandelenkoers blijkt groter dan bij branchegenoten.

Zou het nieuwe kabinet dat allemaal geweten hebben bij zijn besluit voor dividendvrijstelling? Misschien moeten politici de waan van de dag ook inruilen voor een langetermijnoriëntatie.