Paul van Gerven
15 June 2016

Thomson Reuters wijst de KU Leuven aan als de meest innovatieve universiteit van Europa. Het mediaconcern komt tot deze conclusie op basis van het ‘hoge volume van invloedrijke uitvindingen’ die de Vlaamse universiteit voortbrengt. ‘Haar onderzoekers dienen meer patenten in dan welke andere universiteit in Europa en andere onderzoekers citeren die regelmatig in hun eigen patentaanvragen’, aldus Thomson Reuters.

Nederland doet het lang niet slecht in de ranglijst: negen Nederlandse universiteiten krijgen een notering in de top honderd. De TU Delft staat op de zevende plaats, gevolgd door de TU Eindhoven op plaats zestien en de Erasmus Universiteit op plaats 26. De Universiteit Twente noteert de 63e plaats.

Het is de eerste keer dat Thomson Reuters de ranglijst samenstelt. Het keek naar hoeveel patenten de universiteit aanvraagt en krijgt toegewezen, hoeveel daarvan wereldwijd geldig zijn en hoe vaak ze worden aangehaald. Ook verwijzingen naar een patent in wetenschappelijke artikelen van externe onderzoekers tellen mee.