Pieter Edelman
28 February 2019

De KU Leuven start binnenkort een praktijkproef met zonnepanelen die waterstof produceren in plaats van een elektrische stroom, schrijft VRT. Het Centrum voor Oppervlaktechemie en Katalyse aan de Leuvense universiteit heeft het rendement van deze panelen de afgelopen jaren weten op te krikken tot vijftien procent. Dat is wat minder dan een regulier zonnepaneel, maar waterstof kan beter opgeslagen worden voor de lange duur; een huis met deze panelen zou in de zomer genoeg waterstof kunnen opwekken voor de verwarming gedurende de winter.

De efficiëntie is mogelijk door de waterstofproductie te integreren in het paneel zelf. De gangbare aanpak is om de elektrische output van het paneel in te zetten voor elektrolyse, maar dat is een verkwistende methode. In het Belgische ontwerp is de splitsing van water een directe reactie aan het oppervlak van een pv-cel.

Volgens de onderzoekers is de gemiddelde productie van een enkel paneel, gemeten over een jaar, zo’n 250 liter waterstof. Twintig panelen zouden genoeg zijn om een gezin van stroom en warmte te voorzien, of om een waterstofauto mee te voeden. Een drukvat in de grond kan de overtollige waterstof bufferen.

Binnenkort wordt in Oud-Heverlee een eerste proefwoning voorzien van twintig prototype panelen. Bij succes wordt de proef opgeschaald naar een vrijstaande installatie op een vrij stuk grond in de buurt.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .

solar panel