Pieter Edelman
21 November 2017

Een tijdelijk kunstwerk op de Afsluitdijk van Daan Roosegaarde moet het concept van airborne wind power onder de aandacht brengen. Onder de naam Windvogel draaien vliegers van het Delftse bedrijf Kitepower, die voor de gelegenheid van lichtgevende kabels zijn voorzien, achtjes in de lucht en wekken daarbij stroom op. De installatie is een van in totaal drie lichtkunstwerken die samen het project Icoon Afsluitdijk vormen.

Airborne wind power is een alternatief voor de traditionele windmolen om energie op te wekken. Doordat er veel minder materiaal nodig is, is het concept goedkoper uit te voeren. Een vliegend systeem kan bovendien hoger komen en daar profiteren van de aanzienlijk hogere windsnelheden.

Een vlieger is de meest eenvoudige aanpak om het idee te realiseren. Een autonoom grondsysteem laat de vlieger achtjes draaien, waardoor die aan de kabel gaat trekken en een lier uitrolt, waarmee stroom wordt opgewekt. Als de kabel maximaal is uitgetrokken, duikt de vlieger naar beneden en kan de lier weer worden opgewonden. De vliegeraanpak kan echter niet concurreren met vaste windturbines. Kitepower, dat begin vorig jaar werd opgericht, zet zijn systemen daarom vooral in als alternatief voor dieselgeneratoren op afgelegen locaties of festivals. De hele installatie kan als twintigvoetscontainer geleverd worden.

Windvogel