Nieke_Roos

Nieke Roos is hoofdredacteur van Bits&Chips.

13 December 2013

Als journalist ben je een speelbal van pr-machines. In onze zoektocht naar nieuwswaardigheden voor onze lezers proberen we ons bij Bits&Chips zo onafhankelijk mogelijk op te stellen en ons niet voor iemands karretje te laten spannen. Bij gebrek aan alternatieve bronnen hebben we soms helaas geen andere keuze dan te slikken wat we voorgeschoteld krijgen. Dat betekent echter niet dat we dat dan ook voor zoete koek doen.

Neem de jubelzangen die ze persberichten noemen. Dat een fusie resulteert in ‘synergie’ – vreselijk woord – dat weten we nou wel. Het zou pas nieuws zijn als die synergie er niet was: we bundelen onze krachten omdat het ons niks oplevert. En natuurlijk vinden kersverse partners elkaar geweldig. Het moest eens anders zijn: die ander bakt er niks van, maar toch gaan we samenwerken. Het eerste dat we bij Bits&Chips doen, is deze kletspraat naar de prullenbak verwijzen.

De volgende kluif ligt dan alweer klaar: de kern van het bericht ontdoen van spin. Stopt de directeur van die dienstverlener nou omdat hij de missie heeft volbracht die hij had meegekregen bij zijn aanstelling, of moet hij weg vanwege tegenvallende prestaties? Neemt de oprichter het roer weer in handen omdat hij zich verveelde langs de zijlijn, of doet hij dat onder druk van de grootaandeelhouder om zijn bedrijf het verloren gezicht terug te geven? Door de pr-taal heen prikken is geen sinecure.

Het helpt om het nieuws direct van de bron te vernemen. Dan moeten we wel achter het pr-gordijn geraken. Aan de contacten ligt het meestal niet en vaak willen die ons best te woord staan, tot er ineens toch een nietszeggende woordvoerder instapt. Krijgen we wel de juiste persoon te spreken, dan moeten we alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat die er enkel een goednieuwsshow van maakt, of dat de communicatieafdeling een genuanceerd verhaal later alsnog door de pr-molen haalt.

BCe24 save the date

Heel soms krijgen we hulp van binnenuit. De grote uitdaging bij inside-information is om die op waarde te schatten. Heeft de bron wel zuivere motieven? Welk belang heeft hij erbij dat het nieuws naar buiten komt? Is het niet een verongelijkte ex-werknemer die zo zijn gram probeert te halen? Als het verhaal hierna nog overeind staat, is het goede journalistieke praktijk om hoor en wederhoor toe te passen, in ieder geval bij het lijdend voorwerp. Niet zelden draagt die het stuk vriendelijk glimlachend doch glashard ontkennend alsnog ten grave.

Een enkele keer is er bevestiging te vinden op internet. Zo biedt het wereldwijde web uitgebreide databanken voor faillissementen. Die goed bijhouden kan een heleboel opleveren. Bijvoorbeeld het nieuws over de elektronicapoot van een toeleverancier die zich omdoopt, op de fles gaat en doorstart onder de oude vertrouwde naam alsof er niks is gebeurd. Tussen alle bankroetberichten van snackbarretjes is het echter zoeken naar een speld in een hooiberg. Meestal blijft deze klus daarom liggen.

Het gros van de internetnieuwssites hebben we dan echter al ver achter ons gelaten. Die nemen de jubelzangen klakkeloos over, zichzelf daarmee degraderend tot simpele spreekbuis van pr-machines. Bits&Chips wil meer zijn dan een doorgeefluik. Wij streven kwaliteitsjournalistiek na, zoals dat tegenwoordig heet. Om die stappen extra te kunnen blijven zetten, hebben ook wij besloten onze exclusieve content niet langer weg te geven: we gaan de gratis ontvangst van dit blad meer aan banden leggen en een belangrijk deel van de online artikelen is voortaan alleen nog beschikbaar voor abonnees. Wellicht heeft u het reeds gemerkt.

Hopelijk laat u zich hierdoor niet afschrikken, want we hebben onze lezers nodig om onze informatievoorziening op peil te houden. Niet alleen financieel, door een abonnement te nemen, maar ook redactioneel bent u meer dan welkom om uw steentje bij te dragen. Mag ik – heel naïef – twee suggesties doen? Stel uw persberichten eens wat persvriendelijker op en laat ons eens wat vaker toe achter het pr-gordijn, in goede én in slechte tijden. Prettige feestdagen en een voorspoedig 2014.