ABB verhuist zijn r&d voor ev-laadsystemen naar de campus van de TU Delft. Door de populariteit van elektrisch rijden is de productgroep EV Charging Infrastructure van het bedrijf zijn kantoor in Rijswijk ontgroeid. Op de Delftse campus verrijst een nieuw gebouw met testfaciliteiten die groot genoeg zijn voor stadsbussen. Het leeuwendeel is bestemd voor onderzoek en ontwikkeling; daarnaast biedt het pand onderdak aan het salesteam en doet het dienst als het internationale hoofdkwartier van de productgroep. In totaal komen er negentig mensen te werken.
De verhuizing is een terugkeer naar de oorsprong. ABB’s snellaadtechnologie heeft haar roots in Epyon, in 2005 opgericht door twee elektrotechnici en een industrieel ontwerper van de TU Delft. Na aanvankelijk te hebben gefocust op consultancy en prototypeontwikkeling schakelden ze in 2009 op toen ze een kentering in de markt constateerden. Het product werd een laadpaal voor elektrische auto’s die de accu in vijftien tot dertig minuten volledig oplaadt, in plaats van zes tot acht uur.

In deze periode nam Philips-veteraan Hans Streng het roer over en verschillende investeerders stapten in om de productontwikkeling te financieren. Het inmiddels naar Rijswijk verhuisde Epyon groeide door naar zo’n vijftig medewerkers en trok de aandacht van ABB. In 2011 lijfde deze Zwitserse multinational in energie en automatisering het bedrijf in als de productgroep EV Charging Infrastructure. Na de overname hield het succes aan en inmiddels staan de snelladers in meer dan zestig landen, waar ze behalve auto’s ook steeds meer bussen en vrachtwagens van stroom voorzien.
De nieuwbouw op de Delftse campus krijgt een robuuste constructie en een zware elektrische installatie om grote voertuigen te kunnen testen. Verder komen er onder meer klimaatkamers om auto’s en snelladers samen te onderwerpen aan extreme weersomstandigheden. De warmtekrachtcentrale van de TU Delft en een dak vol zonnepanelen leveren de benodigde energie. De bouw is al begonnen en moet juni volgend jaar klaar zijn.