Nieke Roos
1 March 2018

Het Almeerse Alfen heeft aangekondigd dat het een beursgang voorbereidt. Het bedrijf noemt zichzelf een specialist in energieoplossingen voor de toekomst: het maakt laadpalen, transformatoren en energieopslagsystemen. Primaire doel van de notering aan de Euronext in Amsterdam is om meer naamsbekendheid te krijgen buiten de sector en over de grens, ook met het oog op personeelswerving.

Alfen is in 1937 in Hilversum ontstaan als J. van Alfen Hoog- en Laagspanningsapparaten. Vanaf eind jaren zestig begon het ook secundaire transformatorsubstations te leveren. In 1971 kwam het bedrijf in handen van de Overzeese Gas- en Elektriciteitsmaatschappij (Ogem), om begin jaren tachtig met de andere gezonde onderdelen verder te gaan onder de naam Techniek Bouw en Industrie (TBI). In 1983 volgde de verhuizing naar Almere. Tien jaar geleden stapte Alfen in laadpalen voor elektrische auto’s en in 2011 in de energieopslag. Inmiddels heeft het meer dan tweehonderd mensen in dienst, een kantoor in België en verkoopactiviteiten in onder meer Duitsland en Groot-Brittannië.

Alfen_laadpaal

Van 2015 tot 2017 groeiden de inkomsten van 51 naar 74 miljoen euro, een gemiddelde stijging van 21 procent per jaar. Voor 2018 koerst Alfen af op een omzet boven de 99 miljoen. Op de middellange termijn mikt het bedrijf op een jaarlijkse toename van meer dan veertig procent, gebaseerd op de verwachte aanhoudende marktgroei en de beoogde internationalisering. Tegenover persbureau Reuters schatten ingewijden de beurswaarde op vijf- tot zeshonderd miljoen euro.

Op dit moment zijn alle aandelen in handen van Infestos. Deze investeerder verwierf in 2014 een belang van 65 procent in Alfen en nam in de jaren daarna ook de rest over van bouwconcern TBI. Met de beursgang komt een deel van de stukken beschikbaar voor particulieren; een deel gaat onderhands naar institutionele beleggers. Infestos zal niet alles van de hand doen, want het wil een rol blijven spelen. Het prospectus met financiële details en meer informatie over de timing volgt naar verwachting over enkele weken.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .

‘We hebben de laatste jaren significante winstgevende groei laten zien en we zijn goed gepositioneerd om te profiteren van de voorziene sterke marktgroei’, aldus Alfen-ceo Marco Roeleveld. ‘We verwachten dat de energietransitie nog zal versnellen, we gaan internationaal stevig aan de weg timmeren en we zien grote mogelijkheden voor saleskruisbestuiving tussen onze drie businesslijnen. Dit is hét moment voor een beursgang.’