Nieke Roos
21 February 2019

Alfen heeft het afgelopen jaar een omzet geboekt van 101,9 miljoen euro. Dat is 37 procent meer dan in 2017. De inkomsten hadden nog hoger kunnen uitvallen als een aantal orders in energieopslag niet waren uitgesteld naar dit jaar. Het aantal fte groeide van 234 naar 410. Door deze en andere investeringen blijft er onder de streep nog niet veel over: voor 2018 rapporteert de laadspecialist uit Almere een aangepast nettoresultaat van 0,8 miljoen euro, tegen 2,4 miljoen een jaar eerder.

Het meeste geld verdient Alfen met oplossingen voor smart grids: de inkomsten uit deze activiteit stegen met dertig procent jaar op jaar naar 74,0 miljoen euro. Het bedrijf scoorde onder meer een contract bij de joint venture Ionity van BMW, Daimler, Ford en Volkswagen om netwerkaansluitingen te realiseren voor snellaadstations in verschillende Europese landen. De verkoop van de laders zelf leverde 12,3 miljoen op, 37 procent meer dan in 2017. Hier haalden de Almeerders grote opdrachten binnen van Jaguar Land Rover en Opel. De omzet in energieopslag schoot met 87 procent omhoog naar 15,6 miljoen, onder meer dankzij een overeenkomst met Greenchoice voor de levering van een 10 MW systeem voor een nieuw windmolenpark in Rotterdam.

Alfen The Battery_web
Alfens omzet in energieopslagsystemen schoot het afgelopen jaar met 87 procent omhoog naar 15,6 miljoen euro.

‘2018 was een jaar van versnelde groei, verdere internationalisatie en hogere investeringen om ons voor te bereiden op de grote kansen die de komende jaren gaan brengen’, aldus Alfen-ceo Marco Roeleveld. ‘De markten waar wij actief zijn, ontwikkelen zich gunstig. Daarom zijn we doorgegaan met investeren in onze organisatie en in innovaties zoals nieuwe laadconcepten voor elektrische voertuigen en mobiele energieopslag. We blijven ook inzetten op internationale expansie, kruisverkoop tussen onze businesslijnen en uitbreiding van ons serviceaanbod. In 2019 verwachten we door te storen naar een omzet tussen de 135 en 145 miljoen euro.’