Pieter Edelman
9 March 2010

Processor-IP-maker Arm heeft de eerste stap genomen naar versie 4 van zijn populaire Amba-bus. Versie 3 van de Amba-bus stamt uit 2003. De Britten hebben de specificaties gepubliceerd van de vernieuwde Axi-protocollen, het onderdeel van Amba dat gebruikt kan worden voor communicatie in high-performance systemen. De nieuwe specificatie maakt het mogelijk om grotere hoeveelheden data efficiënt rond te pompen en biedt toevoegingen die specifiek zijn gericht op FPGA-toepassingen.

Amba is een verzameling protocollen die specificeren hoe de communicatie kan verlopen tussen verschillende chiponderdelen, zoals geheugencontrollers en peripherals. De bus is zeer populair in embedded 32 bit systemen, ook in niet-Arm-gebaseerde toepassingen. De specificatie bestaat uit verschillende onderdelen. Naast Axi (Advanced Extensible Interface) zijn er onderdelen met lagere prestatievereisten en lagere bandbreedtes en voor debugberichten.

In versie 4 van Axi voegt Arm ondersteuning toe voor Quality of Service-signalering (QOS), waardoor de latency en bandbreedte in complexe systemen beter te beheren is. Daarnaast zijn grotere burst-verzendingen mogelijk.

Ook voegt Arm twee smaken toe aan de Axi-specificatie: Axi4-Lite en Axi4-Stream. De eerste is een subset voor eenvoudige controleregisterinterfaces. De tweede biedt een point-to-point-interface voor stromende data zoals video en audio.

Bits&Chips event sponsor registration

FPGA-maker Xilinx kondigde vorig jaar aan samen te gaan werken met Arm en onlangs maakte het bekend dat de Amba-bus daar een belangrijk onderdeel van is. Het doel is om een standaard bus te creëren om IP-blokken aan elkaar te knopen.

De Amba-specificaties zijn royaltyvrij te gebruiken, maar voor IP en gereedschappen ligt het voor de hand om bij Arm te shoppen. Later dit jaar wil Arm de tweede fase uitrollen van Amba 4. Hier zal het draaien om geheugencoherentie en -barrières, wat met name multicore systemen ten goede komt.