Onno Willemse is senior director connected lighting systems bij Philips.

19 December 2014

Indoor plaatsbepaling aan de hand van de verlichting in een gebouw. Met het digitale plafond van Philips kan het nauwkeurig en snel.

Een opkomende trend in gebouwen is de inzet van qr-codes en nfc-tags als persoonlijke toegangspoort tot de inhouse faciliteiten. Kantoorgebruikers kunnen er bijvoorbeeld vergaderruimtes mee boeken. Zo worden ze productiever en kan de kleiner wordende behuizing toch voldoende comfort en plaats bieden voor de benodigde activiteiten.

Maar ook qr en nfc zijn vergankelijk. Over een jaar of zes komen net afgestudeerden binnen met een smartwatch, een Google Glass en een heel andere communicatie- en informatiebehoefte. Hoe zorgen we ervoor dat een gebouw daar dan ook nog op kan inspelen? Hoe zorgen we ervoor dat onze technologie-investeringen van vandaag zinvol en toekomstbestendig zijn?

Al stoeiend met deze vraagstukken kwamen we bij Philips op het idee om het plafond te gebruiken als digitale snelweg. In 2011 en 2012 hebben we gesproken met onder meer gebouwbeheerders, facilitaire bedrijven, huurders en vastgoedontwikkelaars over hun behoeften. De uitkomsten hebben we gespiegeld aan de mogelijkheden om ons lichtsysteem uit te breiden met draadloze communicatiebakens en sensoren. Op basis hiervan hebben we meer dan dertig applicaties geformuleerd die de betrokken partijen helpt hun kantoren, magazijnen, winkels en ziekenhuizen te optimaliseren.

Knipperpatroon

Onze armaturen produceren drieduizend lumen aan licht met minder dan dertig watt aan vermogen. Dat betekent dat standaard Power over Ethernet (POE) volstaat om een lamp te laten branden in een kantooromgeving en dat er dus geen aparte aansluiting meer nodig is op het 220 V lichtnet. Stroom en data kunnen over één kabel.

BCe24 save the date

Dit idee hebben we in de praktijk gebracht: we hebben een lichtarmatuur ontwikkeld die haar voeding betrekt via een POE-poort. Dankzij een eigen ip-adres is elk exemplaar afzonderlijk benaderbaar. Bovendien zitten er modulaire aansluitingen op voor allerhande communicatiebakens en sensoren. Zo kunnen we een digitaal plafond maken met op elke vijf vierkante meter een makkelijk toegankelijke interface.

Met dit concept voegen we schaalbaarheid en aanpasbaarheid toe aan de traditionele gebouwinfrastructuur van cement en beton. Schaalbaarheid omdat het eenvoudig is om sensoren bij te plaatsen, bijvoorbeeld om nauwkeuriger de bezettingsgraad te kunnen bepalen. Aanpasbaarheid omdat er ook andere communicatiebakens en sensoren in te prikken zijn als de toekomstige behoeften daarom vragen.

Philips connected retail lighting
In een pilot gebruikt Philips slimme ledverlichting in een supermarkt om gerichte aanbiedingen en informatie te sturen aan smartphones van klanten.

De armaturen zijn ook te identificeren aan de hand van het licht dat ze uitzenden. Daartoe voegt elk exemplaar aan zijn stralenbundel een uniek knipperpatroon toe dat het menselijk oog niet waarneemt maar de camera van een standaard smartphone wel. Met gemiddeld één armatuur per vijf vierkante meter ontstaat zo een fijnmazig netwerk van lichtbakens dat bruikbaar is voor locatiebepaling. Doordat de nauwkeurigheid en snelheid stukken beter zijn dan bij alternatieve triangulatietechnieken op basis van bluetooth en wifi is de oplossing zeer geschikt voor bijvoorbeeld indoor navigatie, persoonlijke toegang tot kantoorfaciliteiten en promotionele communicatie in supermarkten.

Museum

Ons digitale plafond hebben we inmiddels met succes toegepast in een aantal projecten. Een kantoorpand in Amsterdam hebben we uitgerust met meer dan zesduizend POE-armaturen, waarmee we een netwerk hebben gecreëerd van meer dan tienduizend sensorpunten. Het gecodeerde licht stelt de dertienhonderd medewerkers in staat om de verlichting en de temperatuur in hun ruimte te regelen met behulp van hun smartphone.

Een andere toepassing is in een museum. Daar maakt het gecodeerde licht exacte plaatsbepaling mogelijk. Op basis hiervan krijgen bezoekers via een tablet meer informatie over de objecten waar ze op dat moment naar kijken.

Edited by Nieke Roos