Koreaanse onderzoekers zijn op het spoor van een pijnloos alternatief voor de injectienaald voor het toedienen van medicijnen, schrijven ze in Optics Express. Met een laser induceren ze een letterlijk haarfijn straaltje van het vloeibare medicijn dat met een snelheid van dertig meter per seconde op de huid afschiet. Door die snelheid kan het tot enkele millimeters diep binnendringen. Maar doordat de diameter slechts 150 micrometer bedraagt en binnen een milliseconde is toegediend, zal de patiënt hier weinig van voelen. Het omliggende weefsel wordt dankzij de snelheid ook niet beschadigd.
Het medicijnstraaltje wordt indirect gegenereerd via een kamertje dat door een elastisch membraan in tweeën is gedeeld; aan de ene kant bevindt zich water, aan de andere kant het vloeibare medicijn. Met een laserpuls van 250 microseconde wordt er in het water zeer snel een dampbelletje opgewekt. Dat drukt in het compartiment ernaast een klein druppeltje medicijn via een spuitmondje naar buiten.
Volgens de onderzoekers is de methode geschikt voor het toedienen van kleine medicijnhoeveelheden via meerdere ’prikken‘. Ze gaan het systeem met een industriële partner doorontwikkelen tot een goedkope variant voor de klinische toepassingen. Overigens is hun aanpak om medicijndruppeltjes de huid in te schieten niet uniek, maar de aanpak met een laser in plaats van een mechanische actuator wel. Volgens de Koreanen heeft hun systeem als voordeel dat de laserpuls nauwkeuriger gereguleerd kan worden, en daarmee de hoeveelheid afgevuurd medicijn.