Paul van Gerven
22 April 2013

Zoals op de meeste lijstjes is ook in de CWTS Leiden Ranking van beste universiteiten de top tien een Amerikaans feestje. Als alle wetenschappen in beschouwing worden genomen, voert MIT de lijst aan, gevolgd door de University of California in Santa Barbara, Stanford, Princeton en Harvard. De beste Nederlandse universiteiten zijn Leiden op plaats 58, Utrecht op 64 en Wageningen op 78. Leuven (116) is de hoogst genoteerde Belgische academische instelling.

Op het gebied van natuur- en ingenieurswetenschappen eist Rice University de eerste plek op, maar komen verder veel dezelfde Amerikaanse namen terug. Opnieuw scoort van de Nederlandse deelnemers Leiden het hoogst, nu op plaats 23, gevolgd door Utrecht (34) en de Universiteit van Amsterdam (43).

Als het op samenwerking met de industrie aankomt, althans gemeten in gezamenlijke publicaties, scoren twee Nederlandse technische universiteiten zeer goed: Eindhoven eist de eerste stek op, gevolgd door Delft. Twente volgt op ruime afstand op plaats 24.

Voor de jaarlijkse Leiden Ranking telt uitsluitend het aantal publicaties en de impact daarvan. Andere ranglijsten hanteren meestal ook aanvullende criteria zoals het aantal Nobelprijswinnaars of de waardering van vakgenoten.

Techwatch Books: ASML Architects