Bits&Chips

Lekken gegevens in multithreaded software in kaart gebracht

17 april 2014 

UT-promovendus Tri Minh Ngo heeft een methode ontwikkeld om te redeneren over het lekken van geheime informatie in multithreaded software. Dit kan brede toepassingen hebben voor allerhande systemen die met privé-informatie omgaan. ‘Denk aan een personeelsadministratiesysteem. Salarisgegevens van individuele werknemers zijn privé, maar het aantal werknemers is waarschijnlijk openbaar. Als je dan ook nog weet wat het totaalbedrag is dat aan salarissen wordt uitgegeven, kun je mogelijk toch iets achterhalen over het salaris van individuele werknemers’, geeft promotor Marieke Huisman als voorbeeld.

Voor singlethreaded software zijn formalismen ontwikkeld om hierover te redeneren. Een multithreaded architectuur gooit echter roet in het eten; het vangen van een multithreaded programma is vele malen lastiger en er moet rekening gehouden worden met de onderlinge communicatie tussen componenten.

Ngo vond een manier om toch precies te formuleren wanneer een parallel programma privégegevens lekt, en hoe dit gebeurt. De technieken kunnen ook een schatting maken van hoeveel informatie er gelekt wordt. Ngo promoveert vandaag bij de vakgroep Formal Methods and Tools.

Abonneer direct op onze nieuwsbrief

abonneren

Info-middag SME Instruments

25 juni

Eindhoven

Machine vision for mechatronic systems

3 juli - 4 juli

Eindhoven

Machine vision for mechatronic systems

3 juli - 4 november

Eindhoven