Paul van Gerven
11 October 2018

Eén Belgische en twee Nederlandse instellingen mogen zich tot de top honderd meest innovatieve universiteiten ter wereld rekenen. De KU Leuven haalt met plaats zeven zelfs een toptienklassering in de Reuters Top 100-ranglijst binnen en is daarmee de hoogst genoteerde niet-Amerikaanse universiteit. De TU Delft (plaats 62) en de Universiteit Leiden (77) volgen op ruime afstand.

De jaarlijkse rangschikking van Reuters beoogt aan de hand van citatiescores en patenten het vermogen van universiteiten te meten om de wetenschap vooruit te helpen, nieuwe technologie te ontwikkelen en nieuwe markten of industrieën te bedienen. De lijst is opgesteld op institutioneel niveau: een lager gerangschikte universiteit zou bijvoorbeeld nog steeds de thuisbasis kunnen zijn van een van de beste onderzoeksgroepen elektrotechniek, bijvoorbeeld.

KU Leuven
De KU Leuven is slechts een van twee niet-Amerikaanse universiteiten in de top tien (de andere is het Imperial College London). Foto: Jiugang Wang

Iets minder dan de helft van de Reuters Top 100 bestaat uit Amerikaanse universiteiten, waaronder de nummer een, twee en drie Stanford, MIT en Harvard. Circa een kwart is van Europese oorsprong en het andere kwart voornamelijk Aziatisch.